Počet nakažených strmě roste. Za posledních pět dnů u nás přibylo 483 nových případů nemoci covid-19

ŠUMPERSKO - 83, 94, 87, 83, 136. Tak vypadají na Šumpersku denní nárůsty potvrzených nakažení nemocí covid-19. Stejně jako jinde v Česku jde o rekordní čísla od začátku vypuknutí pandemie. Hygienici evidují v našem regionu aktuálně 943 lidí s koronavirem. Kolik je nakažených konkrétně v Šumperku, Zábřeze a Mohelnici?

V současné době krajští hygienici evidují 454 nakažených v Šumperku, 257 v Zábřeze a 232 v Mohelnici. 

Od začátku vypuknutí pandemie na jaře letošního roku odhalily testy 738 pozitivních případů na Šumpersku, 423 na Zábřežsku a 305 v Mohelnici a okolí.

Kapacita lůžek přestává stačit

Ačkoli většina nakažených lidí má mírný průběh nemoci nebo příznaky vůbec netrpí, zdravotnická zařízení se plní pacienty, kteří pomoc potřebují. Nemocnicím v Olomouckém kraji přestává stačit lůžková kapacita. Třeba infekční oddělení špitálu v Šumperku je už téměř zaplněné. Další pacienti s covid-19 jsou hospitalizováni na ARO. S ohledem na vývoj situace musela šumperská nemocnice jeho kapacitu ještě navýšit.

Zdravotnická zařízení se zároveň potýkají s nedostatkem personálu. V souvislosti s epidemií koronaviru nemocnice hledají také brigádníky, kteří by zdravotníkům mohli v provozu pomáhat. Zájem je třeba o sestry v důchodu nebo na mateřské dovolené, studenty zdravotnických škol a mediky.

Nákaza se nejrychleji šíří na Prostějovsku

Oficální stránky hejtmanství www.KrajPomaha.cz uvádí od začátku epidemie v Olomouckém kraji 8214 nakažených. Z nákazy se v kraji dosud vyléčilo 3573 lidí a 61 jich v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo. Aktivních případů nákazy je v kraji nyní 4581.

Na semaforu ministerstva zdravotnictví je Olomoucký kraj oranžový, což jej řadí oproti zbytku republiky mezi méně nakažené regiony.

V našem kraji se nyní nákaza nejrychleji šíří na Prostějovsku. V celé České republice je za uplynulý týden nejhorší okres Plzeň-sever s více než 721 nakaženými.

(Poznámka Rejdakce: Uváděné počty vychází z oficiálních údajů Olomouckého kraje, tato čísla se liší od údajů ministerstva zdravotnictví, které eviduje nakažené podle trvalého bydliště, ne podle skutečně žijících v kraji.)





INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit