Čísla nakažených rekordně rostou i na Šumpersku. Závratná však nejsou

OKRES – Zhruba 520 lidí nakažených koronavirem evidují v současné době hygienici v Olomouckém kraji. Aktuálně rostou čísla i na Šumpersku, dnes hygiena uvádí 32 pozitivních osob. Ve většině případů má nemoc mírný průběh.

„Nejrychleji roste počet nakažených v Olomouci, kde ve čtvrtek přibylo 53 nakažených. V Šumperku to bylo za stejný den šest lidí, od pondělí zde přibylo 27 pacientů,“ uvedla krajská hygienická správa. V Zábřeze hygienici aktuálně evidují čtrnáct případů. 

Testy na covid-19 provádí šumperská nemocnice. Ta však nevyšetřuje samoplátce, ale pouze osoby s doporučením od lékaře nebo epidemiologa.

Část lidí prodělá nemoc bez příznaků

Uvedená statistická data nemají velkou vypovídací hodnotu. Hodně lidí s covid-19 je totiž zcela bez příznaků, a o nemoci tudíž ani neví. Někteří lidé zase přičítají příznaky sezonní chřipce a k lékaři vůbec nejdou. Vliv na počty nakažených má také kvalita testování a množství provedených odběrů.

Roušky nasaďte všude pod střechou

Od pátku 18. září platí kvůli rychlému nárůstu covid-19 v Česku nová pravidla. Roušky se musí nosit ve všech vnitřních prostorách, nově je musí mí i žáci na školách kromě těch, kteří navštěvují první stupeň základky. Nesmí se pořádat ani akce nad 1000 osob.

„Efekt protiepidemických opatření je veliký, můžou ovlivnit vývoj epidemie až o padesát procent. Omezení oslav, párty a dalších podobných akcí pomáhá omezit šíření infekce o další čtvrtinu. Proto apelujeme na veřejnost, aby se podobným akcím vyhnula a na firmy, aby je nepořádaly,“ dodal Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava