Šumperk přišel o vzácná boží muka. Naštěstí jen dočasně

ŠUMPERK – Boží muka, která jsou věnována památce obětí čarodějnických procesů na Šumpersku, zamířily ze Šumperka do restaurátorské dílny v Olomouci. Tam zůstanou několik týdnů a na podzim se opravené vrátí zpět.

Historická boží muka prochází náročnou renovací. Podepsal se na nich zub času i dřívější neodborné pokusy o opravu. Ilustrační foto: -red-

„Kaplice božích muk je vytvořena z unikátního materiálu, krupníku, tedy mastkové břidlice. Tato hornina se těžila pouze v okolí Sobotína a Vernířovic,“ uvedla vedoucí oddělení státní památkové péče Monika Paulová.  

Socha cestovatelka

Není to poprvé, kdy se výjimečná šumperská památka vydala na cesty. Původně stála boží muka v místě, kde je dnes okresní soud. Pak načas zamířila do zapadlého kumbálu, aby se na počátku dvacátého století vynořila v Příčné ulici. Ani tam ale jejich putování neskončilo – v roce 2007 musela ustoupit stavbě sběrného dvora a zakotvila u osady Nové Domky. Právě odtud si je nedávno olomoucký restaurátor René Seifried převezl do své dílny.

„Na místo by se boží muka měla vrátit v říjnu. Oprava přijde na necelých 108 tisíc korun, Olomoucký kraj ji podpořil dotací ve výši padesát tisíc korun,“ dodala Soňa Singerová, mluvčí šumperské radnice.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava