Co vědí lyžaři, potvrdili meteorologové. Zima nebyla ani trochu normální

OKRES – Právě končící zimní sezóna byla druhou nejteplejší zimou v regionu od roku 1962. Na druhou stranu byla také srážkově nejbohatší, i když místo sněhových vloček padaly na zem většinou jen kapky deště. Uvádí to ve své zprávě Český hydrometeorologický ústav.

Únor byl v Šumperku skoro o sedm stupňů teplejší, než jaký je dlouhodobý normál. Foto: red

„Zimní sezona 2023/2024 v Olomouckém kraji měla průměrnou teplotu vzduchu 2,2 °C a byla tak o 3,4 °C teplejší než normál 1991–2020. Zařadila se tedy na druhé místo za historicky nejteplejší zimní sezonou 2006/2007, která měla průměrnou teplotu vzduchu 2,7 °C,“ uvedli meteorologové.  

Nejchladněji bylo v zimě ve Vidnavě, kde měřici přístroje zaznamenaly 10. ledna mínus 20,5 stupně Celsia. A pokud jde o výšku sněhový pokrývky, jako obvykle byla nejsilnější peřina na Šeráku – na Vánoce 2023 dosahovala téměř jednoho metru.

Jako mimořádně nadnormální měsíc hodnotí meteorologové únor. Průměrná měsíční teplota byla v Šumperku skoro šest stupňů nad nulou, co je o 6,7 stupně více než normál.

Problém hlavně pro běžkaře

Zimní střediska v Jeseníkách, kde hospodaří s technickým sněhem, abnormálně teplou zimu přečkala. Bídu s nouzí třeli tam, kde spoléhali na sníh přírodní. A mimořádně špatné lyžařské podmínky měli běžkaři.

„Běžkovat se dalo jen ve výše položených částech Jeseníků. V polohách pod 800 metrů nad mořem se moc jezdit nedalo,“ zhodnotil sezonu v Jeseníkách nadšený běžkař Pavel Matouš ze Šumperka.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava