Na jaře už Šumpersko nepokvete. Sadaři plošně likvidují sady

OKRES – Situace českých sadařů je kritická. Kvůli levným dovozovým jablkům nejsou schopni na trhu konkurovat, a tak sady ruší. Největší pěstitel jablek na Šumpersku – společnost Úsovsko, si z původní výměry nechá jen asi čtvrtinu. Tam, kde byla původně záplava květů, budou zřejmě kukuřice.

Stroj vytrhává jabloně nedaleko Újezdu u Mohelnice. Stejný osud čeká i většinu ostatních sadů v regionu. Foto: jak

„Prostě se to nevyplatí. Ekonomicky to nevycházelo už delší dobu, žádné pomoci ze strany státu se sadaři nedočkali, ani změny legislativy. Takže sady rušíme. Byl by zázrak, kdyby se je někdy ještě podařilo obnovit,“ uvedl Jiří Milek, předseda představenstva společnosti Úsovsko.  

Z regionu zmizí tisíce jabloňových stromů. S jejich kácením už firma začala, a to nejen v okolí Úsova a Klopiny, ale také nedaleko Mohelnice. Z blízkosti Újezdu mají sady zmizet úplně. Nahradí je kukuřice nebo obiloviny. Zatímco v roce 2020 obhospodařovalo Úsovsko 223 hektarů sadů, vloni jich bylo jen 151, letos plánují sadaři jen 80 hektarů a příští rok 58.

Možná jiné plodiny

„My výměru sadů zmenšovat nebudeme, ale místo jabloní přejdeme ve větší míře na rybíz. Na něj máme alespoň nějakou mechanizaci, takže nepotřebujeme tolik pracovníků, které je teď stejně těžké sehnat,“ vysvětluje Miroslav Nesét ze sadů ve Veleboři.

České sadaře drtí především levná jablka z Polska. Poláci původně vyváželi ovoce do Ruska, po sankcích ale produkci přesměrovali do středí a západní Evropy. Navíc mají proti zemědělcům v Česku i jiné výhody – třeba méně administrativy a větší podporu ze strany státu.

„Jediný způsob, jak tuto situace změnit, by byl, kdyby lidé preferovali česká jablka. Jenže dnes většina zákazníků hledí spíš jenom na cenu,“ uzavírá Nesét.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava