Zábřeh navázal partnerství s kanadským městem. Pojítkem je Eskymo Welzl

ZÁBŘEH – Odkaz zábřežského rodáka Jana Eskymo Welzla rezonuje i v zámoří. Minulý týden dokonce přivedl Zábřeh a kanadské město Dowson City k podepsání memoranda o partnerství. Právě v Kanadě strávil zábřežský dobrodruh část života.

Stopa Eskymo Wezla je v Dowson City dobře patrná. I proto město podepsalo se Zábřehem memorandum o partnerství. Foto: red

„Město Dawson City je známé z životopisů Jana Eskymo Welzla či Jacka Londona. S námětem uzavřít partnerství přišel dawsonský radní Patrik Pikálek. Partnerství má pro Zábřeh žijící Welzlovým odkazem především symbolický význam,“ uvedl František John, starosta Zábřeha. 

Spolupráce v kulturní oblasti nebo turismu

K podepsání dohody došlo ve čtvrtek 22. února v 10 hodin yukonského času a 18 hodin místního času. Dohoda má podpořit nejen vzájemné vztahy obou měst, ale také spolupráci v kulturní oblasti nebo turismu. Dowson si dodnes zachoval místa, která se od dob Welzla a zlaté horečky vůbec nezměnila.

„Iniciativu partnerství s městem Zábřeh jsme u nás s nadšením přivítali. Dawson dodnes žije odkazem zlatokopů i prospektorů a bydlí zde lidé s podobnou živelnou náturou, jakou měl Jan Eskymo Welzl,“ řekl před podpisem memoranda William Kendrick, starosta Dawsonu.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava