Zemědělcům došla trpělivost. Traktory se valí na Šumperk, Zábřeh i Mohelnici

OKRES – Necitlivé nastavení Green Dealu, často až absurdní byrokracie a nekontrolovaný dovoz zemědělských komodit ze zemí mimo EU. Tyto tři věci přiměly zemědělce na Šumpersku, aby se připojili k celoevropským protestním akcím. Se svými traktory vyrazí protestovat na silnice v regionu už ve čtvrtek 22. února.

Protesty začnou na Šumpersku ve čtvrtek dopoledne. Foto: fb

„Nahlášeno máme v tuto chvíli zhruba padesát traktorů. Včetně doprovodných strojů půjde přibližně o pětašedesát kusů techniky. Účast bude nejen z řad zemědělských podniků, ale i malých soukromých zemědělců,“ uvedla pro Šumperský rej Irena Bencová z Okresní Agrární komory v Šumperku.  

Traktory vyjedou jak přímo do Šumperka, tak i do Zábřeha a Mohelnice. Sraz strojů je naplánovaný na čtvrtek 22. února v 10:00 před šumperským hřbitovem. Traktory se budou na silnicích pohybovat do pravého poledne.

Nesplněné vládní sliby 

„Plánovaný poklidný průběh by neměl být důvodem k zásahu nebo dokonce pokutování od dopravních policistů, nebylo tomu tak nikde v Evropě. Pravděpodobně se připojí i několik soukromých zemědělců a osobní vozidla podporovatelů z řad obchodních partnerů nebo veřejnosti,“ dodala Michaela Navrátilová, ředitelka Agrární komory Olomouckého kraje.

Zemědělcům vadí například i to, že současná vláda podle nich zavádí pro zemědělství přísnější pravidla, než jsou v ostatních zemích EU. A upozorňují i na nesplněné vládní sliby – třeba ten o podpoře zaměstnanosti na venkově.

Trasa – okruh Šumperk: ulice Jesenická, Žerotínova, Havlíčkova, Langrova, Zábřežská 

Trasa směr Mohelnice: Bludov, Postřelmov, Zábřeh (zde ul. Leštinská, Čsl. armády, Olomoucká), Zvole, Vlachov, Libivá, Mohelnice (zde ul. Zábřežská, nám. Tyrše a Fügnera, ul. Nádražní, Družstevní - kruhový objezd u Kauflandu).  




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava