Stávka učitelů bude rekordní. Známe počet zapojených škol na Šumpersku

OKRES – Stávka učitelů a nepedagogických pracovníků postihne v šumperském okrese desítky škol. V pondělí 27. listopadu se nebude učit v mateřských, základních ani na středních školách. Co se týče rozsahu, má jít podle odborářů o největší protest učitelů v novodobé historii regionu.

Děti nepůjdou v pondělí do škol a školek. Rodičům tak přibudou starosti s hlídáním. Foto: FB

„K dnešnímu dni se do stávky přidají zaměstnanci osmašedesáti škol na Šumpersku a další se mi stále hlásí. Tento protest je výjimečný nejen co do rozsahu, ale i co do velikosti škol – zapojí se velké školy i malotřídky,“ řekla včera Rej.cz Eva Hrdličková z Krajské rady odborového svazu.   

Podle odborů je stávka nevyhnutelná. Stávkující chtějí donutit vládu, aby školám přidala peníze, které mají jít na platy nepedagogických pracovníků – tedy například školníků, kuchařek nebo školních asistentek.

Naštvaní rodiče

„Vzhledem k počtu zaměstnanců, kteří se přihlásili do stávky na 27. listopadu, nejsem schopen zajistit provoz školy a vyhlašuji na tento den ředitelské volno,“ napsal rodičům Petr Málek, ředitel základky ve Vrchlického ulici v Šumperku.

Podobné vzkazy obdržely od dalších škol stovky rodičů po celém okrese. Stávka tak zasáhne i je. „Musím si vzít dovolenou, abych mohl být s dětmi doma. Nebo neplacené volno,“ svěřil se redakci Reje rozzlobený rodič Tomáš T. z Mohelnice.

Odbory odmítají, že by si školáky braly jako rukojmí. „Ty si bohužel vzala vláda, která není schopna najít politickou vůli realizovat svou vlastní prioritu,“ dodal František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu – Pracovníků ve školství.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava