V Česku spatřen nevídaný ptačí druh. Objevil se v Hanušovicích

HANUŠOVICE, RUDA NAD MORAVOU – Lidé v Hanušovicích objevili tento týden nový ptačí druh – buřníčka žlutonohého. Ten do té doby nebyl v tuzemsku nikdy pozorován, běžný je ale v oblasti Atlantiku. Pták bohužel uhynul ještě dříve, než si pro něj přijeli lidé ze záchranné stanice v Rudě nad Moravou.

Buřníček žlutonohý se do Hanušovic zatoulal z dalekých ledových vod. Foto: čsop

„Buřníček žlutonohý Oceanites oceanicus se stal 404. ptačím druhem pozorovaným na území České republiky. Ptáka, který hnízdí v Antarktidě a žije výhradně nad oceány, do Česka zřejmě zanesla nedávná bouře nad Atlantikem,“ uvedli zástupci Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). 

V Rudě exota poznali

Žena, která ptáka se žlutýma nohama nalezla, kontaktovala záchranou stanici v Rudě nad Moravou. Tam hned podle popisu opeřence poznali, že mají co do činění s exotickým ptákem.

„Díky záchranné stanici v Rudě nad Moravou tak byl popsán nový druh vyskytující se na našem území. Opět se ukázalo, že záchranné stanice kromě pomoci zvířatům v nouzi a výchovy lidí k lepšímu vztahu ke zvířatům přinášejí i důležité vědecké poznatky,“ dodal ČSOP.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava