Dlouhé stráně vyrábějí rekordní množství elektřiny, v prvním pololetí zvýšily produkci o 40 procent

DLOUHÉ STRÁNĚ - Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku v prvním letošním pololetí i díky masivním investicím zvýšila produkci elektřiny meziročně o 40 procent na více než 365 milionů kWh. "Takový objem elektřiny by dokázal pokrýt roční spotřebu více než 100 tisíc českých domácností," řekl Reji mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Elektrárna Dlouhé stráně byla zprovozněna v roce 1996 a její produkce v posledních letech roste. Foto: -čez-

Loni vodní přečerpávací elektrárna po předchozí modernizaci vyrobila 636,9 milionu kWh elektrické energie. Ve srovnání s rokem 2018, kdy měla elektrárna kvůli opravám delší výpadek, se její produkce zvýšila o 17 procent.

Investice za stovky milionů korun

"V minulých letech jsme do zvýšení účinnosti a zároveň spolehlivosti provozu a také do prodloužení životnosti elektrárny investovali stovky milionů korun. Jen letos šlo o opravy a investice za zhruba 40 milionů korun," uvedl ředitel elektrárny Dlouhé Stráně Vítězslav Chmelař.

Nejvyšší měsíční výroba od spuštění elektrárny

Díky masivním investicím se zvýšila účinnost elektrárny. Letos v dubnu vyrobila 82,339 milionu kWh, což je nejvyšší měsíční výroba od spuštění elektrárny v roce 1996.

Přečerpávací elektrárny slouží jako obrovské akumulátory. V energetické soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období jejího nedostatku, kdy elektřinu vyrábějí a prodávají za vyšší cenu. Při jednom přečerpávacím cyklu dokáže elektrárna Dlouhé stráně do energetické sítě dodat až 3,5 milionu kWh.

Populární turistický cíl

Elektrárna Dlouhé stráně byla zprovozněna v roce 1996 a její produkce v posledních letech roste. Zvyšuje se i návštěvnost elektrárny. Loni vzrostla o šest procent na 93.839 lidí, což je druhá nejvyšší hodnota v historii elektrárny. Rekordních více než 97.000 návštěvníků dorazilo na Dlouhé stráně v roce 2017.





INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit