Jeseníky, ráj cyklistů. A pro záchranáře peklo

OKRES – Velké turistické areály, které v Jeseníkách postavily svoje letní podnikání na podpoře cykloturistiky, mají důvod k oslavě. Nejvyšší moravské hory se během pár let staly nejoblíbenější cykloturistickou destinací v Česku. Jenže každá mince má dvě strany, a tou odvrácenou je počet úrazů cyklistů v Jeseníkách. Od jara ošetřovala horská služba skoro 350 zraněných kolařů, v Beskydech za stejnou dobu 26.

Jeseníky vedou žebříček v počtu zraněných cyklistů. Riziko úrazu, kromě základních ochranných pomůcek, může snížit i návštěva bikerské školy. Foto: pixbay.com

„Jednou z příčin vyššího počtu úrazů jsou právě různé parky a centra, která se v létě zaměřují na cyklisty. Dalším důvodem je vysoký počet návštěvníků hor,“ uvedl Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky. 

V úvodu zmiňovaný počet úrazů se týká období od 1. května do poloviny září. Pokud jde o nehody cyklistů, v Krkonoších řešili záchranáři za stejnou dobu 30 úrazů, na Šumavě 165 a v Krušných horách 180.

„Tohle ale zdaleka není bilancování sezóny. Podzimní počasí ve spojení s prodlouženými víkendy a státními svátky nejenom u nás, ale i v okolních zemích, přiláká do hor v průběhu září a října ještě mnoho dalších návštěvníků,“ dodal Marek Fryš, mluvčí Horské služby ČR.

Není to jak na silnici

„Velkou chybou je nepřipravenost cyklistů na jízdu v horách. Aniž by měli nějaké předchozí zkušenosti, klidně si v bikeparku půjčí kolo, lanovkou se vyvezou nahoru a pak se pustí po svahu dolů. Na něco takového nejsou lidé často připraveni fyzicky ani technicky,“ upozorňuje Roman Mojzyszek z bikové školy u Rychlebských stezek, kde cyklisty na bezpečnou jízdu připravují.

Většina úrazů cyklistů se neodehraje na klasických cyklostezkách, cyklotrasách nebo trailech, ale právě v bikeparcích. „Dá se říci, že bikeparky se na statistice našich zásahů podílí v některých případech až z devadesáti procent. Počet úrazů v Jeseníkách souvisí právě s počtem a velikostí tamních bikeparků,“ dodal Fryš.

 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava