V Zábřehu mají sádrového prezidenta. Chystá se i bronzový

ZÁBŘEH – Zábřežské radnici se podařilo vydražit sádrovou sochu prezidenta T. G. Masaryka, na kterou se Zábřežané ve veřejné sbírce složili už po druhé světové válce. Po komunistickém převratu ale socha na dlouhá léta zmizela a vybrané peníze posloužily k výrobě monumentu Stalina.

Sádrová socha TGM, která poslouží pro výrobu bronzového odlitku. Foto: MÚ Zábřeh

„Teprve nedávno jsem se dozvěděl o existenci sádrového modelu, o kterém neměl nikdo ze současných Zábřežáků ani tušení. Nezbývalo, než jej vydražit,“ uvedl František John, starosta Zábřeha. 

Druhou šanci na odlití do kovu může dostat Masaryk teď. Bronzový odlitek by podle vedení města mohl vzniknout příští rok, kdy navíc Zábřeh slaví 770 let od založení. Kde bude socha stát, zatím není jasné. Uvažuje se o Masarykově náměstí nebo parku ve Školské ulici.

Masaryk z Leštiny

Autorem sádrového modelu je akademický sochař Antonín Berka. Pocházel z nedaleké Leštiny. Po komunistickém převratu se stále věnoval umělecké tvorbě. „Místo sochy TGM musel Antonín Berka za trest realizovat pomník rudoarmějcům v Mohelnici. V těžké době vyřezával kříže či nový oltář Božího hrobu pro kostel sv. Bartoloměje v Zábřeze,“ dodala Lucie Mahdalová, mluvčí zábřežské radnice.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava