Dlouhé stráně po koronaviru trhají rekordy v návštěvnosti

JESENÍKY - Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku trhá rekordy v návštěvnosti. Podle mluvčího Skupiny ČEZ Vladislava Sobola jsou letošní prázdniny historicky nejsilnější. Zatímco počet návštěvníků se v prvním pololetí kvůli koronavirovým omezením meziročně snížil o 62,8 procenta na 10.325 lidí, do konce prvního prázdninového měsíce absolvuje prohlídku podzemních útrob elektrárny kolem 7000 lidí, což je oproti loňskému červenci nárůst více než o pětinu.

Elektrárna Dlouhé stráně patří mezi "Sedm divů České republiky". Foto: archiv

"Exkurze se rychle zaplňují, na ty nejdelší s prohlídkou kaverny v podzemí a výjezdem k horní nádrži je třeba se objednat dva týdny předem. Proto postupně otevíráme další termíny pro zkrácenou verzi exkurze, která zahrnuje film v infocentru, cestu do podzemí a výjezd k dolní nádrži," uvedla Iveta Floryčková z firmy K3 Sport, která provoz informačního centra zajišťuje. Na exkurzi je třeba se objednat předem prostřednictvím formuláře zde na webu.

Počet návštěvníků elektrárny pořád roste

Přečerpávací vodní elektrárna obnovila prohlídky pro návštěvníky, které byly na jaře pozastaveny kvůli koronaviru, na začátku června. Elektrárna patří mezi hlavní turistické cíle v Olomouckém kraji. Její návštěvnost loni vzrostla o šest procent na 93.839 lidí z bezmála 89.000 v roce 2018. Loňská návštěvnost je druhá nejvyšší v historii elektrárny.

Elektrárna Dlouhé stráně byla zprovozněna v roce 1996 a její produkce v posledních letech roste. Energetické zařízení navíc přitahuje turisty do regionu, který je na turistickém ruchu značně závislý.

Obří zásobárna energie

Přečerpávací elektrárny slouží jako obrovské akumulátory. V energetické soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období jejího nedostatku, kdy přečerpávací elektrárny elektřinu vyrábějí a prodávají za vyšší cenu. Zároveň stabilizují energetickou soustavu.



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit