Starosta Lukáš Koreš: Máme plán, jak do Starého Města přilákat lidi a investory

Lukáš Koreš je ve vedení Starého Města od loňských komunálních voleb. Dříve působil jako radní a pracoval v soukromé sféře. Ve volbách kandidoval za uskupení Nový směr. Jaký bude směr, kterým by se město podle něj mělo v dalších letech vydat? Jaké problémy aktuálně řeší a co za novinky připravuje? O tom je následující rozhovor.

Starosta Lukáš Koreš má se Starým Městem velké plány. Brzy se tam otevře například nový skatepark. Chystá se i bazén a obecní byty. Foto: red

Starostou jste od loňského podzimu. Jak zatím svůj první půlrok hodnotíte? 

Hodnocení bych asi zatím nechal na jiných, navíc si myslím, že je na něj ještě brzy. Naše koalice má ale v zastupitelstvu jasnou většinu, takže z tohoto pohledu se zatím řídí město dobře. Většinou jsou to mladší lidé. Vnímám výměnu vedení Starého Města ne jako revoluci, ale spíš jako evoluci.

Našli jste nějaké kostlivce ve skříni? 

Nejsem typ, který by je nějak vyhledával. Ale musím říct, že kam se člověk po Starém Městě podívá, tam je něco zanedbané. Takže práce budeme mít opravdu hodně.

Co konkrétně je zanedbané? 

Například oblast bydlení. Některé městské nemovitosti nám doslova padají na hlavu. Třeba objekt bývalé školky směrem od příjezdu z Hanušovic. Velmi špatný je také stav dolního panelového sídliště, a to je jedna z priorit, které potřebujeme co nejrychleji řešit.

Jak chcete do Starého Města přitáhnout investory? 

Zrovna nedávno jsme měli jednání s dvěma zástupci velkých investorů. Mají zájem zde investovat – do bydlení a cestovního ruchu. Je pravda, že oblast turistického ruchu se velmi rychle rozvíjí. Před pár lety by například nikdo neřekl, že tady budeme mít nějaké nové rozhledny nebo nejmodernější sedačkovou lanovku na sever od Alp. A dnes je to skutečností.

Nebojíte se, že investoři změní Staré Město v disneyland, podobně jako například Dolní Moravu? 

Na podzim jsme přecházeli Rychlebské hory a na vlastní kůži jsme zjistili, že v Žulové nebo Lipové není jediná restaurace, kde by se dalo najíst. Chci tím říct, že prostor pro zlepšení turistické infrastruktury tady určitě je. Navíc si myslím, že oproti Dolní Moravě je Staroměstsko specifické v tom, že jde o poměrně širokou a dlouhou kotlinu, kde se dá turistický ruch více rozprostřít a zároveň i spokojeně žít.

"Od května bude mít Staré Město vlastního policistu"

Pokud jde o rozvoj regionu, není překážkou horší dopravní obslužnost Starého Města? 

Autem jsem v Šumperku do půl hodiny. To je zhruba stejná doba, kterou potřebujete na přejetí Olomouce z jedné strany na druhou. Takže myslím, že překážka v dopravní obslužnosti není. Jako největší problém vnímám nedostatek bydlení.

Co konkrétně tedy v otázce bydlení připravujete? 

Zpracováváme projekt výstavby rodinných domů v lokalitě Nad Javorem. To je místo ve stráni nad kasárnami. Výstavbu chápeme jako investici. Máme spočítané, že každý nový obyvatel nám do rozpočtu přinese nějaké peníze a za deset let se nám investice do zasíťování stavebních parcel vrátí.

Jenže stavět dnes mohou jen bohatší lidé. Co ti, kteří tolik peněz nemají? Budou mít ve Starém Městě kde bydlet? 

Ano. Připravujeme zásadní modernizaci a revitalizaci paneláků. Už teď vybíráme firmu, která je zateplí. Vezmeme si na to úvěr. Výhledově ale budeme muset některé staré paneláky zbourat, protože se je revitalizovat nevyplatí. Na druhou stranu máme ve městě prázdné objekty, které nám patří – třeba bývalou školku. Ty chceme spravit, udělat v nich moderní bydlení a nabídnout je lidem, kteří si třeba vlastní dům dovolit nemohou. Příští rok bychom s přestavbou školky chtěli začít. Vznikne tam devět bytů.

Zvedli jste lidem v městských bytech nájem. Proč? 

To se týče bytů, které město na vlastní náklady rekonstruovalo a zateplilo. Investovali jsme takto milióny korun, některé bytové jednotky ušetřily až polovinu nákladů na vytápění, aniž by se na tom investičně podílely. Peníze, které takto vybereme navíc, půjdou do dalších investic města. Takhle nám to přijde fér. A hlavně, pořád bude nájemné spíš pod běžným průměrem a například levnější než v sousedních Hanušovicích.

A co se starými domy, které městu nepatří? 

Máme připravený dotační program, který lidem pomůže s rekonstrukcí fasád. Jeho pravidla ještě dolaďujeme, ale peníze v rozpočtu už připravené jsou. Další oblast, na kterou se potřebujeme zaměřit, je dodržování veřejného pořádku.

Plánujete vlastní policii? 

Od května budeme mít vlastního strážníka a dva asistenty prevenci kriminality. Zatím to bude ve spolupráci s Městkou policií Hanušovice. Smlouvu s ní máme na rok. Bude to jejich strážník, ale my ho budeme platit. Během roku bychom se chtěli osamostatnit a mít strážníka svého.

Co se týče veřejného pořádku, je prý problematické hlavní sídliště v dolní části města. Je to pravda? 

Bohužel ano. Je tam řada slušných lidí, a pak ti, kteří pravidla slušné společnosti respektovat nechtějí. Týká se to třeba placení nájmu nebo rušení nočního klidu.

Jak to chcete řešit? 

Kdo nájem neplatí a nebude se s námi chtít dohodnout na splátkovém kalendáři, tak mu prostě smlouvu na nájem bytu už neprodloužíme. Lidé, kteří mají baráky, také musí platit hypotéku. V tomto ohledu nehodláme dělat nějakou sociální politiku. Zároveň se ale vždycky snažíme v problémových případech nejprve o domluvu. Pokud má někdo existenční problémy nebo exekuce, tak můžeme společně najít řešení. Důležité je, aby to řešit chtěli.

"Děti se mohou těšit na bazén i skatepark"

Prý ve Starém Městě připravujete bazén? Je to tak? 

Ano, ale nepůjde o nic velkého. Chceme využít objekt bývalých školních dílen, kde by měl bazén vzniknout. Na první pohled se to tak nemusí zdát, ale školní bazény jsou dnes už relativně běžnou součástí škol.

Na co dalšího se děti ve Starém Městě můžou těšit? 

Samy si řekly, že jim chybí místo, kde by mohly jezdit na skateboardu a koloběžkách. Takže připravujeme stavbu nového skateparku. Děti by ho měli dostat pomyslně za vysvědčení. Pokud se vše podaří, tak letos na konci června otevíráme.

Máte velké plány. Co když se ale nepovedou?  

Čtyři roky na udělání zásadních změn je krátká doba. Ale myslím, že budeme spokojení, i když se změnami alespoň začneme. Dokončit je může případně i kdokoli jiný, komu dají lidé v příštích volbách důvěru. Jestli to budeme my, bude záležet na voličích a vlastně i na nás.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava