Moravská voda do moravských rukou? Nakonec možná ano. Rozhodne se v pondělí

OKRES – Velké téma posledních komunálních voleb – provozování vodovodů a kanalizací na Šumpersku – je zpět. Současnému provozovateli, firmě ŠPVS, končí kontrakt na zajištění dodávek vody právě letos. V koncesním řízení na další roky sice Francouzi vlastněná společnost neuspěla, přesto možná zůstanou vodovody a kanalizace pod její správou. Obce totiž nově uvažují o tom, že si firmu koupí.

Společnost ŠPVS prohrála v koncesním řízení na správu vodovodů a kanalizací na Šumpersku. Zřejmě proto jsou její zahraniční vlastníci ochotní jednat o prodeji. Foto: archiv

„Francouzský vlastník nabídl společnost ke koupi. Pro nás je to velká šance, protože bychom mohli vodovody a kanalizace provozovat sami, navíc se společností, která s tím má zkušenosti a umí to,“ uvedl František John, starosta Zábřeha a člen představenstva VHZ. 

ŠPVS je k mání za 100 miliónů

Města a obce mohou ŠPVS koupit prostřednictvím společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk (VHZ), kterou coby akcionáři vlastní. Kupní cena je zhruba 100 miliónů korun. O koupi firmy budou akcionáři rozhodovat na valné hromadě už tohle pondělí 27. července.

Ochota jednat o prodeji má své důvody

Pokud k dohodě o koupi nedojde, bude muset VHZ přenechat správu vodovodů a kanalizací firmě, která uspěla v koncesním řízení. V tom podle informací Šumperského reje zvítězil vodohospodářský podnik z Ostravska, zatímco ŠPVS skončila druhá. Právě prohra ŠPVS v koncesním řízení patrně stojí za ochotou Francouzů společnost prodat.




INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit