Vlivní politici chtějí na Šumpersku postavit další přehradu

ŠUMPERSKO - Politici napříč stranickým spektrem stále častěji otevírají myšlenku na vybudování nové přehrady na severu šumperského regionu. Vodní nádrž chce mezi Hanušovicemi a Starým Městem postavit hejtman Ladislav Okleštěk. Vlastní vizi na novou přehradu má i exstarosta Velkých Losin a krajský zastupitel Miroslav Kopřiva, který má na svědomí už jednu vodní nádrž - slavné Dlouhé Stráně.

Exstarosta Velkých Losin Miroslav Kopřiva už jednu přehradu v našem regionu vybudoval - věhlasné Dlouhé Stráně. Foto: archiv

Aktuální povodně na Šumpersku ukazují, jak důležitá je ochrana proti velké vodě. Odborník Miroslav Kopřiva navrhuje, aby se v údolí řeky Desné postavilo vodní dílo, které by pomohlo ochránit obyvatele níže na toku před následky záplav, počínaje obcí Loučná nad Desnou, opakovaně trpící povodněmi, naposledy v roce 1997. Podle jeho slov se přitom stačí vrátit k plánům našich předků, kteří se podobnou myšlenkou zabývali už na začátku minulého století.

Suché poldry nejsou dobré řešení

Bývalý dlouholetý starosta Velkých Losin a člen krajského zastupitelstva Miroslav Kopřiva, který se proslavil jako ředitel výstavby přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně, zároveň nevidí cestu v budování velkých suchých poldrů.

Kopřiva podporuje záměr vybudovat vodní nádrž na Hučivé Desné. "Sloužila by nejen jako ochrana před povodněmi, ale mohla by také zásobovat pitnou vodou například město Šumperk a obce v celém Podesní případně i Kouty nad Desnou. Taková nádrž byla kdysi plánována, později se od ní ustoupilo. Při velké vodě by přitom mohlo jít o velmi efektivní způsob protipovodňové ochrany a zajištění dostatku pitné vody v regionu po většinu roku," říká Kopřiva.

Dává přitom za příklad nedalekou dolní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně. Ta je postavena na toku Divoké Desné a v minulých dnech výrazně pomohla regulovat stav vody na toku. „Dolní nádrž elektrárny odpouštěla přívalovou vodu s třetinovým průtokem, než s jakým do ní přitékala. Nebýt tohoto opatření, byla by situace mnohem horší," dodává bývalý starosta.

Hejtman chce budovat přehradu a stovky dalších vodních ploch

Záměr postavit na Šumpersku přehradu představil také současný hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, a to ve své autorské publikaci Velké vize v malé knize.

"Výstavba vodní nádrže Hanuška mezi Starým Městem a Hanušovicemi pomůže celému hornímu a střednímu Pomoraví. Do budoucna poslouží nejen jako zásobárna vody, ale i jako energetický zdroj a ochrana před povodněmi," píše v knize Okleštěk. 

V 16. století bylo rybníkářství v našem regionu nejvýdělečnějším odvětvím

"Kromě Hanušovické přehrady u nás vzniknou stovky dalších vodních ploch, od vodního díla Skalička u Teplic nad Bečvou až po další, samozřejmě mnohem menší, které nám pomohou vodu v krajině zachytit. Včetně rybníčků a novodobých kašen by jich mělo přibýt až 1000. Odborníci tomu říkají, že tím v důsledku obnovíme „malý vodní cyklus“ v Olomouckém kraji. Vrátíme se k době před nucenou kolektivizací, kdy naši krajinu zpestřovaly remízky, mokřady a rybníky," pokračuje hejtman a připomíná, že v 16. století bylo rybníkářství v našem regionu nejvýdělečnějším odvětvím.

Jaký názor na budování další přehrady v našem regionu máte vy? Vyjádřete svůj názor v diskuzi pod článkem. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava