Hledáte produkty z regionu? S fialovýn zvonkem jich je osmdesát

REGION - Sedm nových produktů, které vznikají nápady a rukama místních lidí, nese od úterý 16. června značku JESENÍKY originální produkt. Certifikační komise zasedla netradičně v prostorách výroby jednoho z uchazečů o ochrannou známku, tuzemského producenta nádobí v Javorníku. A mohla se tak podívat přímo „pod pokličku“ do výrobny.

Foto: archiv MAS Horní Pomoraví

Novinky komise posuzovala všemi smysly. Ochutnala například low carb zákusky ze směsí manželů Duboských. Jako jediní v Česku vyrábí low carb směsi, které obvykle mají vysokou hodnotu tuku. Duboští však šli dál a nejenže odbourali tuky, ale jejich směsi na granoly, kaše, pečení či krekry jsou tak navíc i dietní. 

Skořicový med a medová hořčice

Ochutnávalo se i Bylinné kulinářství z ranče Majoránek, tedy koření, bylinné oleje a octy, medové pochoutky a hořčice. U medu se zůstalo i v případě Bee-daddy´s. Pod touto značkou se certifikoval skořicový med a medová hořčice. Plody zahrad i lesů zpracovává Markéta Kubinová, její marmelády nesou název Z darů jesenických hor.

S nostalgií vzpomínají nejen milovníci regionální historie na zdejší produkci a zpracování lnu. S nápadem vrátit se k této tradici přišli manželé Holubovi. I když len pochází z jiných evropských zemí, tká se v regionu a z plátna vznikají originální kousky. „Často se mluví o udržitelnosti a loální zdrojích. Jde to více než si myslíme. Přestože se zde len už nepěstuje, je možné jej v regionu zpracovávat, i když to není snadné,“ uvedla Věra Holubová.

Stoletá tradice kvalitního českého nádobí

Do sedmičky jedinečných produktů z jesenických hor přibylo prvotřídní maso z farmy Martina Chyly. Nově se k originálním jesenickým výrobkům řadí i hrnce a pánve z Kolimaxu, javornické společnosti, která navázala na více než stoletou tradici a dodává na trh kvalitní české nádobí.

„Ochranná známka existuje v Jeseníkách už deset let. Za tu dobu certifikační komise zasedla dvacetkrát a udělila značku 120 výrobkům. Někteří držitelé po čase neobnovili certifikát nebo ukončili spolupráci. Aktivních držitelů máme aktuálně osmdesát,” uvedla koordinátorka projektu Barbora Haušková.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava