ČSSD bude v našem kraji kandidovat s Patrioty, lídrem je Zemánek

KRAJ - Sociální demokracie půjde do podzimních krajských voleb v Olomouckém kraji v koalici s novým hnutím Patrioti. Lídrem společné kandidátky bude hejtmanův náměstek a krajský šéf ČSSD Jiří Zemánek. Druhé místo patří olomouckému lékaři Ladislavu Jabůrkovi (Patrioti) a třetí hejtmanovu náměstkovi Ladislavu Hynkovi (ČSSD). Na páté pozici bude kandidovat i starosta Litovle na Olomoucku Viktor Kohout. Koaliční smlouvu dnes zástupci ČSSD a Patriotů Olomouckého kraje podepsali v Olomouci.

Lídři ČSSD a Patriotů dnes podepsali koaliční smlouvu.

"Patrioti jsou hnutím uznávaných osobností a odborníků, kteří svým životem a prací jsou neodmyslitelně propojeni s Olomouckým krajem," řekl novinářů Zemánek, podle kterého ČSSD šla do koalice se Patrioty kvůli tomu, aby při správě Olomouckého kraje byly využity zkušenosti členů tohoto hnutí. Zemánek míní, že koalice má v krajských volbách šanci dosáhnout dvojciferného výsledku. "Nejraději bych volební zisk viděl kolem deseti procent," podotkl.

Dopady epidemie na rozpočet budou zásadní

Mezi hlavní pilíře volebního programu koalice ČSSD a Patriotů patří zdravotnictví, školství, hospodaření samospráv či životní prostředí. Podle Zemánka bude obtížné sestavit pasáž volebního programu zaměřenou na krajské finance. "Po koronavirové krizi budou letos dopady na rozpočet kraje poměrně zásadní," upozornil Zemánek, podle kterého dozvuky pandemie s největší pravděpodobností ovlivní hospodaření kraje i v příštím roce. Zemánek míní, že je třeba nezvyšovat zadlužení kraje a zároveň zachovat co největší objem krajských investic.

Kdo povede strany do voleb?

Krajské volby v Olomouckém kraji v roce 2016 vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před sociální demokracií a komunisty. Koalici vítězné ANO vytvořilo s ČSSD a ODS. Hnutí ANO má letos do krajských voleb vést hejtman, poslanec a krajský předseda Ladislav Okleštěk. Lídrem ODS bude hejtmanův náměstek Dalibor Horák.

Hnutí STAN bude v podzimních krajských volbách v Olomouckém kraji kandidovat společně s Piráty. Lídrem bude zástupce STAN, olomoucký zastupitel a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. Lídrem společné kandidátky Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj, kterou uzavřeli KDU-ČSL, TOP 09, Zelení a ProOlomouc, se stal předseda lidovců a poslanec Marian Jurečka. Lídrem KSČM bude člen krajského zastupitelstva a bývalý hejtmanův náměstek Michal Symerský.



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit