ZPRÁVY

Ve Starém Městě vznikla balírna bezlepkových potravin

10. května 2013, 06:15, red, mošo
Ve Starém Městě vznikla balírna bezlepkových potravin Staré Město – Nová balírna bezlepkových potravin zahájila svůj provoz slavnostním otevřením v pátek 3. května ve Starém Městě pod Sněžníkem. Provozuje ji společnost PRO-BIO. Plán vzniku této balírny navázal na rekonstrukci vlastního mlýna z roku 2009, kdy byla zprovozněna samostatná linka na zpracování bezlepkových biopotravin.
„Dalším krokem bude stavební oddělení mlýna tak, aby nedocházelo ani k nejmenší vzdušné kontaminaci zpracovávaných bezlepkových surovin," uvedla Lenka Šuveríková ze společnosti PRO-BIO. Nová balicí linka od českého výrobce slouží výhradně ke zpracování bezlepkových surovin. Vyniká svou rychlostí, stihne zabalit třicet až padesát kusů výrobků za minutu. Obsluhu linky tvoří dva až tři lidé. Společnost PRO-BIO každou vyrobenou šarži bezlepkových potravin testuje pomocí vysoce citlivé imunochemické metody ELISA gliadin test. „V nabídce máme více než tři sta bezlepkových produktů," upřesnila Šuveríková.

V současné době žije v České republice zhruba čtyřicet až padesát tisíc celiaků, kteří jsou odkázáni na celoživotní dodržování přísné diety s vyloučením lepku. Počet nemocných se přitom v průběhu posledních dvaceti let zdvojnásobil. Lepek se nachází ve většině běžných obilovin jako je pšenice, žito, ječmen či oves. Zpřístupnění nové balírny veřejnosti proběhne v rámci osmého ročníku Pohankových BIOSLAVNOSTÍ, které se uskuteční v červenci.



 foto: společnost PRO-BIO


Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Tento článek dosud nikdo neokomentoval, přidejte svůj názor.