ZPRÁVY

Umělecký zážitek v restauraci Arte....

27. května 2015, 00:00, redakce, placená reklama
Ve čtvrtek 7.5. jsme měli možnost zažít opravdový koncert chutí v šumperské restauraci Arte!
Kateřina Fejklová, manažerka restaurace Artece, pan Michael Šafář, který dlouhá léta vedl vyhlášenou řeckou restauraci Santorini v Zábřeze na Moravě, pozval na tento večer skutečného Mistra svého oboru, šéfkuchaře všech polistopadových prezidentů a držitele řádu Sv. Vavřince pana Václava Šmerdu, který osobně dohlížel a vedl všechny přípravné práce v kuchyni společně se svým žákem, panem šéfkuchařem Romanem Ťulpou.
Musím říci, že všichni tři pánové jsou neobyčejně skromní lidé, takže za všechnu tu chválu by mi dali asi nejraději pohlavek, ale napsat to prostě musím, protože k mému překvapení si na tento výjimečný večer našli čas a přijeli lidé z Olomouce, Zábřeha i Brna a zaplnili téměř celou restauraci, zatímco šumperáků byla drtivá menšina.
A cože jsme tedy měli na programu ?
Na úvod se všichni pánové přišli představit a řekli i pár slov o degustačním menu, které pro nás připravili.
Celým večerem nás provázel pan Libor Čížek z Mutěnického Modrého vinařství, který prezentoval svá vína při řízené degustaci.
Menu jsme odstartovali studeným předkrmem v podobě lososové pralinky s okurkovým želé, mousse z lososa a grilovanou bílou ředkví. Po tomto oku a chuťovým pohárkům lahodném předkrmu následoval Chřestový krém s pěnou z choriza. Pak přišla menší pauzička, která byla vyplněna další porcí degustovaných vín. Hlavní chod byl opravdu jedinečný. Na stole se před námi rozprostřela harmonie barev a chutí a my si tak mohli vychutnat Vepřovou panenku v tyrolském špeku, vepřové líčko dušené na pivu „ ALBERT“, žemlový nákyp, květákové pyré, hráškovou houbu a zelený chřest. Jako poslední chod tohoto to menu si pro nás šéfkuchaři připravili opravdovou třešničku na pomyslném dortu a to staročeský povidloň, vanilkový sabayon s pivem Albert, jahodový sorbet a jahodové ragú.

Kromě velkého gastronomického zážitku, za kterým jsem nemusela jezdit přes půl republiky a stál mě jen zlomek ceny, za kterou se podobné akce pořádají v Praze, jsem měla příležitost nakouknout, opravdu jen nakouknout, i do zákulisí, tedy kuchyně, před Hodinou H. A možná právě tahle malá exkurze, byla pro mě největším překvapením večera. Žádná nervozita, žádný stres, kuchaři se nad talíři vznášeli v plném soustředění skoro jako andělé, připravující nebeskou manu, klid, jen nádobí cinkalo, a pan Šmerda : " Mí milí pánové, chybí nám tu pět talířů" , a už mu je někdo tiše podá a všechno sviští jako na drátkách...
A to jejich soustředění, klid, vědomosti i láska k řemeslu pak byla opravdu v jejich jídle přítomná. Určitě by si všichni zúčastnění za tuhle akci zasloužili Řád zlaté vařečky. Anebo minimálně tu zlatou vařečku.


Všímala jsem si hostů, když odcházeli a věřte, nebo ne, zářili jim oči. Většina z nich šla osobně poděkovat pánům šéfkuchařům. Nejsme na takové akce v Šumperku zvyklí, restaurace Arte nastavila laťku hodně vysoko. Nešlo se nezeptat, kdy se můžeme těšit napříště. Pan Michael Šafář má však svůj dramaturgický plán dobře připravený a ke konci června se můžete těšit na další gurmánský zážitek s šéfkuchařem firmy Nowaco Markem Svobodou.
Tohle si, milí Šumperáci, opravdu nenechte ujít. Za rok třeba restaurace Arte vypíše i svá gurmánská roční abonomá. Uměleckých zážitků jakéhokoli druhu není nikdy dost.


Kateřina Fejklová, manažerka restaurace Arte

 


Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru