Fotbalový funkcionář Vladimír Dostál: "Je na klubech, jestli využijí historickou šanci začít s čistým stolem."

ŠUMPERK – Před důležitou volbou nového výkonného výboru stojí Okresní fotbalový svaz Šumperk. Jedna z mála svazových skupin v Olomouckém kraji, která neskákala tak, jak pískal stěžejní korupčník Roman Berbr. Veškerá snaha má vést k tomu, aby vedení „šumperského“ svazu netvořili jen rozhodčí, delegáti a veteráni staršího data narození, jak tomu bylo doposud.

Vladimír Dostál se pohybuje ve funkcionářském prostředí takřka dvacet let. Foto: Petr Fišer

„Dali jsme hlavy dohromady a naším společným záměrem je, aby se výborové složení oživilo. Na improvizované schůzce po tom volaly i samotné kluby. Chce to nové lidi z řad funkcionářů, nové myšlenky, nové podněty a všechno řídit ve prospěch oddílů. Je to krok číslo jedna,“ nastiňuje Vladimír Dostál.

Pětice nových tváří

Funkcionář divizního Šumperka „bafuňaří“ na Tyršově stadiónu bezmála dvacet sezón. V posledních čtyřech letech je členem Řídící komise pro Moravu, a kdyby byl zvolen i pro další období, vůbec by se nezlobil. Práce na úrovni soutěží MSFL, mužské a dorostenecké divize a žákovských lig ho naplňuje a baví.

„Také naším zájmem je, aby okresy a kraje fungovaly, jak mají,“ vysvětluje, proč se po boku zábřežského šéfa Jaroslava Appla a losinského kápa Radka Svedka angažuje i na okresní scéně. „Původní myšlenka byla taková, že bychom v pozici předsedy OFS rádi viděli Bořivoje Bartoše nebo Vlastimila Faltýnka. Jednomu to ale nedovoluje zaměstnání, druhému rodinné důvody. Tady je potřeba zmínit, že se bavíme o neplacených funkcích a shánět v dnešní uspěchané době někoho, kdo by dokázal skloubit povinnosti doma, v práci a ve svém klubu, a ještě ve všední dny pracoval zadarmo pro svaz, není vůbec snadné. Jsme rádi alespoň za to, že jsou oba ochotni působit ve výkonném výboru,“ odhaluje Dostál. „K nim jsme ještě získali Karla Minaříka z Losin, Honzu Knoblocha z Lesnice a trenéra Postřelmova Martina Hoška. Věříme, že zmíněná pětice zaujme delegáty okresu Šumperk natolik, aby byli zvoleni.“

Předsedou zůstane Charvát

Je velmi pravděpodobné, že předsednické křeslo bude i nadále obývat Bohuslav Charvát. „Jakmile jsme nenašli vhodného kandidáta, naši aktivitu v tomto směru jsme víceméně ukončili. Na valných hromadách Fotbalové asociace nepodporoval takzvanou temnou stranu síly, takže se mu v tomto ohledu nedá nic vyčítat. Okresy Šumperk a Přerov spolu s kluby působícími v soutěžích divize a MSFL se naopak snažily zabránit nežádoucím změnám, které prosazoval Roman Berbr,“ upozorňuje Vladimír Dostál. 

Nově zvolené vedení OFS, jehož rozpočet bývá minimální, se musí pokusit vydobýt pevnější pozici v krajských sférách a dosáhnout změny i ve vedení KFS. „Nejvíc peněz z „fačru“ jde právě do krajů. Alfa a omega všeho je podpora oddílů, co pracují s mládeží a mají dorostenecké týmy. Na neformálních setkáních si zástupci některých klubů z našeho okresu stěžovali, že se Krajský fotbalový svaz stavěl k jejich stížnostem a připomínkám nejrůznějšího druhu většinou negativně. Dokonce jim prý bylo řečeno, že dokud bude Šumpersko v odboji, tak se není o čem bavit. Že jsou prý jediní, kteří pořád kafrají a že kluboví zástupci z ostatních okresů jsou spokojení,“ popisuje Dostál. 

Osudově rozpolcená Morava

Ten považuje za stěžejní součást případné obrody a změny k lepšímu nezbytnou nutnost, aby se svazová struktura rozbila především v Čechách. Berbrova síla a nadvláda tam byla natolik velká, že se na valných hromadách hlasovalo z drtivé většiny podle jeho not. 

Morava se rozdělila na dvě části. Přestože se k tomu dnes mnozí nehlásí, jedna plnila předem dané pokyny největšího kmotra českého fotbalu. K té druhé sestavené z delegátů třetí ligy a divize se přidaly Jihomoravský kraj a kraj Vysočina. Z Olomouckého kraje nemínily kopat za „Náčelníka“ pouze okresy Šumperk a Přerov. „Vyplývá z toho, že moravská komora byla rozpolcená a netáhla za jeden provaz, což Berbrovi nahrávalo do karet. Vždycky mu šlo o to, aby mu Morava nepřekážela a aby ji odstavoval na vedlejší kolej. Jeho hlášky, že za Humpolcem končí svět a začíná Asie, jsou dost dobře známé. Za daného nevyváženého stavu moravská část nemohla českou komoru nikdy přehlasovat a podle toho to také vypadalo a dopadalo,“ připomíná dlouholetý funkcionář Šumperka.

Poněkud smradlavé, nemyslíte?

S ostatními členy Řídící komise přispěl k tomu, že ze svazových peněz se hradily položky za rozhodčí a delegáty. Vůbec poprvé v historii. „Kluby díky tomu ušetřily. Také jsme chtěli zabránit, aby se předseda Fotbalové asociace nevolil většinovým systémem. Protože byla česká komora daleko jednotnější, mohla by si zvolit prakticky kohokoliv. Její pozice se k naší velké nelibosti posílila o jednoho člena za kraje a okresy, čímž i v Praze získali takzvaní Berbrovci většinu. Co je neuvěřitelné, že tuto změnu navrhli moravští předsedové krajů. Nenávratně tím poškodili komoru na Moravě!“ hudruje Vladimír Dostál.

„Že za to byli odměněni, nelze dokázat. Syn pana Kalába, předsedy našeho KFS, byl ale vzápětí z krajské úrovně povýšen přímo na delegáta do ligy. Předseda Hodonínského KFS byl zvolen do placené funkce v dozorčí radě STES. A Třinec, což je klub, kterému šéfuje předseda Ostravského KFS Karel Kula, dostal za podivných okolností status Sportovního centra mládeže na úkor Opavy. Asi to nebude pouhá náhoda. Poněkud smradlavé, nemyslíte? Dnes po zatčení Berbra pánové Brimus a Kaláb v novinách tvrdí, že ho v podstatě neznají, pomalu se s ním nikdy nesetkali a že byli jeho oponenty. Je to velmi smutný pohled. Teď je na všech klubech, jaké vedení si od okresních svazů směrem nahoru zvolí, a jestli tuto historickou šanci začít s čistým stolem využijí.“ 






INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava