Jakub Marek a Petr Kouřil znovu spolu! Ester Ledeckou vyměnili za českou reprezentantku ve skeletonu

ŠUMPERK – Ester Ledecká, bratři Bankové, olympijské hry, Světové poháry, obrovské úspěchy. Možnost tvořit jedno soukolí v takové společnosti a na takové úrovni se nepoštěstí každému. „Okresní tandem“ Jakub Marek – Petr Kouřil poznal, jaké to je, když se stoupá na vrchol po boku známé sportovkyně.

Jakub Marek (vpravo) ještě po boku Ester Ledecké. Foto: isport.cz

Velké přestupy nebudí pozornost jen v případě hráčů a závodníků, ale i v sestavách realizačních týmů. Potom, co ze sebe „bratři v triku“ vydali maximum ve prospěch Ledecké, chtějí dopomoci k pokoření stejných milníků sympatické skeletonistce.

Zkušenost jako hrom

Byla to pro ně zkušenost k nezaplacení. Jako první naskočil do speciálního vlaku, který doputoval do zlaté stanice v korejském Pchjongčchangu, Petr Kouřil. „Ledečtí tehdy hledali někoho k Ester a ptali se Ondry Banka. S tím jsme už roky velcí kamarádi. Ten mě doporučil,“ prozradil šikovný pomocník z Kolšova, jemuž málokdo řekne jinak než Olsen.

Od začátku měl na starost lyžařskou část tréninku a k tomu servis. Druhá specializace se později stala hlavní prioritou. „Jako byste s někým byli čtyřiadvacet hodin denně a sedm dní v týdnu. Vždycky přijdou nějaké momenty, kdy už je to těžké. Ale je tam spousta krásných chvil. Jsem strašně vděčný za příležitost, kterou jsem dostal,“ vrátil se k plodné anabázi původem mládežnický trenér, jenž svým dílem přispěl k obrovské senzaci na minulé zimní Olympiádě.

Dalším do party bývalý házenkář

Dalším do party se stal Jakub Marek, alias Kubka. S novým parťákem vytvořil sehranou dvojici, kterou mohl Ledecké kdekdo závidět. „Bylo to jednoduché. Pracoval jsem s orientačními běžci a několikrát jsem byl na závodech se špičkovou akrobatickou lyžařskou Nikol Sudovou. Tak jsem se dostal ke sportovní fyzioterapii. Nabídku, jestli bych nešel k Ester, mi tlumočila bývalá přítelkyně Olsena,“ rozpovídal se Marek. „Poprvé jsem s ní vyjel na podzim roku 2015 do amerického Colorada.“

Vystudovaný magistr si mohl potěžkat dva nejcennější zlaté kovy ze zimních olympijských her. V Koreji se podílel na ranní rozcvičce a dopoledním i odpoledním tréninku. Čas na samotnou fyzioterapii přicházel ve večerních hodinách. „Tak aby Ester zvládala veškerou zátěž i v dalších dnech,“ popisoval.

Když bývalý šumperský házenkář dospěl k závěru, že nastal správný čas ukončit tříletou spolupráci, Ledecká to „obrečela“. „Bylo to opravdu těžké rozhodnutí, které jsem zvažoval velmi dlouho. Hlavním důvodem byl pocit, že už ji nemůžu posunout dál a že potřebuje nový impulz. Bohužel jsem vyčerpal všechny svoje trumfy a ona si zasloužila nová esa,“ odtajnil, proč dal dvojnásobné olympijské vítězce sbohem a radši si v Šumperku zřídil soukromou praxi. 

Výšlap k další metě

Teď ho čeká výšlap k další metě. Českou reprezentantku v lyžování a snowboardingu vyměnil za českou reprezentantku ve skeletonu. A společně s ním se vypravil na nevyzpytatelné mezinárodní moře i Petr Kouřil! Uznávaný servisman se s Ledeckou rozloučil o rok později. „Jsou ve sportu dlouho, takže to všechno znají. A jestli jsou to lyže, snowboard nebo skeleton, to už je jedno. Olsen mi pomáhá se saněmi, leští nože a sleduje mě ze startu. Kubka je zase v cíli a pak společně probíráme videa,“ nechala nahlédnout pod týmovou pokličku Anna Fernstädtová. 

Trojnásobná juniorská mistryně světa si od obou slibuje velkou pomoc a zároveň doufá, že si nevšední dobrodružství v ledovém korytu jednou sami vyzkouší. Na saních se v něm řítí dolů po hlavě, a to doslova. „Zatím mají strach. Třeba je ještě přemluvím a někdy to zkusíme,“ práskla na své nové parťáky. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava