Vítej, zlatý hattricku! David Jílek Wintermana umí

DĚČÍN – Vítej, zlatý hattricku. Už o tom není sebemenších pochyb, David Jílek náročný závod s názvem Winterman zvládá jako málokdo. Přestože je to jeden z nejtěžších triatlonů v Čechách, vyhrál ho potřetí ze čtyř dosavadních startů.

Brrrr! Úvodní dějství náročného závodu, které se odehrávalo ve studeném Labi, má David Jílek za sebou. Startovalo se v pět hodin ráno! Foto: -red-

Taková „pohodička“ není pro každého. Komu by se v pět hodin ráno chtělo skočit po hlavě do silného proudu studeného Labe? Plavecká část se natáhla na devět vysilujících kilometrů a zábřežský reprezentant vylezl z vody za 56 minut. Rychlejší byl pouze skvěle kraulující Jan Francke.
V prvním depu se oba zdrželi vzhledem k převlékání zhruba devět minut a vyrazili do tmy na 180 kilometrů dlouhou cyklistickou etapu s převýšením bezmála 3000 metrů. Jílek vymazal ztrátu na svého soupeře parádními stíhacími manévry. I když se Francke snažil, seč mu síly stačily, svižnému šlapání protivníka nestačil a zběsilé tempo nebyl schopen dlouho akceptovat. Teplota během jízdy na kole vystoupala z nuly na pouhých šest stupňů.

Vražedné převýšení 1100 metrů

Nový závodní lídr strojovým počínáním udržoval průměrnou rychlost lehce nad třiceti kilometry v hodině a do druhého depa se dopravil za 5 hodin a 47 minut. Druhý za ním dojel s mankem sedmi minut nestárnoucí Petr Vabroušek, loňský vítěz Lukáš Pazdera zůstával zpět o necelou čtvrthodinu. 

Cesta do cíle vedla přes maratonský běh s vyvrcholením na Ještědu. Vražedné převýšení se vyšplhalo na hodnotu 1100 metrů, a aby toho nebylo málo, posledních deset kilometrů tvořilo neustálé stoupání do nekonečného kopce. Třetí Pazdera se na dvanáctém kilometru dostal před veterána Vabrouška a všechno nasvědčovalo tomu, že opět dojde na souboj mezi ním a Jílkem. Navlas stejně jako před rokem, kdy posledně jmenovaný přišel o vítězství na čtyřicátém kilometru.

Lukáš Pazdera připomínal hladového predátora, jenž prahne po vyhlédnuté kořisti a pro to, aby byl jeho lov úspěšný, dělá absolutní maximum. V jednu chvíli se vedoucímu protivníkovi přiblížil na pouhé dvě a půl minuty. David Jílek ale ataky prováděné na dálku dokázal odrazit a před závěrečnou „horolezeckou vložkou“ pod lany lanovky bylo jasné, že se o třetí triumf na Wintermanovi připravit nenechá.

Finanční odměnu
věnuje vítěz dětem v Motole

Cílovou pásku přeťal v celkovém čase 10 hodin, 39 minut a 48 sekund.
Jílkovu radost podtrhovala skutečnost, že jeden z nejtvrdších závodů v Česku provází silný příběh. Organizátorům Vladimírovi a Daniele Peškovým se před sedmi lety narodila dcera s vážnou srdeční vadou. Těžké období po její složité operaci jim pomohly překonat i zážitky z extrémních ironmanských akcí. Proto se rozhodli, že v roce 2015 založí Wintermana, drsnou výzvu pro něžné táty i jiné podobné blázny, jimž většinou někdo z rodiny nebo blízkých přátel zajišťuje podporu na trati. Vše znásobuje sympatická tradice spojená s finanční odměnou
pro vítěze. Jejich jménem se daruje dětskému kardiocentru v Motole.







INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava