Šumperské letiště opět hostí závody větroňů. Kvůli covidu na jaře neproběhly

ŠUMPERK – Na padesát pilotů z celého Česka soutěží v dalším ročníku Jarního poháru Jeseníků. Ten se v Šumperku koná od soboty 25. července do soboty 1. srpna. Původně měla soutěž proběhnout už na jaře, kvůli koronaviru ji ale pořadatelé odložili.

Na padesát pilotů z celého Česka soutěží v dalším ročníku Jarního poháru Jeseníků. Foto: Rej.cz

„Dneska to vypadá dobře, takže poletíme. Snad nám bude přát počasí i v dalších dnech,“ uvedl během prvního letového dne ředitel plachtařských závodů Jan Vlček. 

Piloti startují z aeroklubového letiště a vydávají se na několikasetkilometrové přelety. Vyhrává ten, kdo stanovenou trasu prolétne co nejrychleji.

Létání na větroních není jen doménou mužů

„Atraktivní jsou zejména starty a přistání letadel. Na webu šumperského aeroklubu je přímý odkaz na stránky závodů – tam se lidé dozví, jestli letíme, kdy startujeme a podobně,“ dodal Vlček.

Zmiňovaný web nabízí také link na webovou aplikaci, která na mapě ukazuje pozici větroňů ve vzduchu, jména pilotů, rychlost jakou letí, nebo výšku, ve které se pohybují.

Létání na bezmotorových letounech není jen doménou mužů, letos nad Jeseníky závodí také dvě ženy. Plachtění má v Šumperku dlouhou tradici. Od pilotů vyžaduje nejen precizní ovládání kluzáků, ale také výbornou znalost meteorologie.

Více info na www.aeroklub-sumperk.cz.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava