„Otcové“ Valibuka se porazit nenechali, připravili nejpovedenější ročník

ŠUMPERK – Nevítězila kvantita, ale kvalita. I když se letošní pokračování Šumperského Valibuka nesetkalo s očekávanou účastí, třetí ročník byl nejzdařilejším v dosavadní historii originální akce.

Ačkoliv kvůli koronaviru nebylo jasné, zda bude možné trénovat, a otázka pořádání soutěže se skrývala v husté mlze, „otcové“ Valibuka se porazit nenechali. „Chtěli jsme, aby po nucené soutěžní přestávce bylo všechno co možná nejlepší. Proto jsme přípravě věnovali spoustu práce a úsilí. A myslím, že to bylo poznat,“ bilancoval Tomáš Pliska z pořádajícího oddílu vzpírání. 

Cesta na vrchol nebyla snadná

Stejně jako loni byly na pořadu tři kola: hod kettlebellem, benchpress a dřep s činkou za hlavou. Doplňkově se vypsal tandemový nadhoz. „Kvůli větší férovosti se každá disciplína hodnotila zvlášť a body za umístění se sčítaly. Vítěz tak musel zvládnout na vysoké úrovni všechny výzvy a prokázat, že si prvenství opravdu zaslouží,“ odhalil Pliska. „V nemalé míře nás ovlivnil koronavirus. Určitou dobu se vynechávaly regulérní tréninky a museli jsme se udržovat individuálně v domácích podmínkách. Nepříjemnou komplikací se ukázaly být i nedávné záplavy, které se přímo dotkly některých našich členů. Místo obvyklé tréninkové přípravy pomáhali nejen doma, ale také ostatním okolním postiženým.“ 

Bukový špalek lákal každého

Organizátorský tým díky různým příslibům počítal na Tyršově stadiónu s dvoj až trojnásobnou účastí. „Na samotném průběhu se to nakonec neprojevilo. Bez ohledu na počet soupeřů v jednotlivých kategoriích jsme jeli naplno. Vyrovnávaly se nebo i zlepšovaly osobní rekordy, a diváci občas nevěděli, kam dřív koukat a komu víc fandit. Metrákový bukový špalek a obrovský pětikilový dort pro šampióna lákal úplně každého,“ popisoval Tomáš Pliska.

Laťka je nastavená vysoko

Nejzdatněji si ve svých skupinách počínali Matyáš Pik (do 15 let), Zbyněk Košťák (do 18 let), Kristýna Kobzová (ženy) a Tomáš Pliska (muži). Rozhodovalo namotávání závaží na kolík, přičemž rozdíly v časech byly minimální. Elitní trojice se vměstnala do vteřiny a půl. Vyhrál Pik před Pliskou a Košťákem. „Sice nás soutěžilo méně, než jsme čekali, ale dobré zvládnutí organizace, množství diváků i naše pocity a výkony svědčí o tom, že tento díl Valibuka byl zatím nejpovedenější. Pro příští rok jsme si nastavili dost vysokou laťku,“ shodovali si jako jeden muž spokojení pořadatelé. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava