Deset let a dost. Poctivý dříč, který pomohl českému basketbalu na Mount Everest, řekl reprezentačním parťákům sbohem

ZÁBŘEH – Získal mistrovské tituly v elitní republikové soutěži. Potěžkal si hlavní cenu za prvenství v doprovodném Českém poháru. Odborná porota jej vyhlásila za vítěze ankety Zábřežský sportovec roku. Zahrál si basketbalové mistrovství Evropy a světa, na klubové scéně si vyzkoušel prestižní ligy ve Španělsku a Belgii. Jedním z vrcholů dosavadní kariéry pro něj byl úspěšný světový šampionát v Číně. O kom je řeč? O Pavlu Pumprlovi.

Pavel Pumprla byl součástí reprezentačního týmu dlouhých deset let. Foto: isport.blesk.cz

O devět bodů prohraný souboj se Srbskem pro něj byl posledním zářezem na pažbu. Rodák ze Zábřeha se na vydařeném turnaji v Asii rozhodl, že to pro něj bylo závěrečné účinkování v dresu národního družstva. Skončil v něm uznávaný dříč, příkladný bojovník a hlavně oddaný kapitán, jenž by mohl natočit reklamu na spolehlivost. „Šesté místo na mistrovství světa je symbolické. Vždyť já hraju většinu kariéry s číslem šest. Udělalo to takovou pěknou tečku,“ pochvaloval si basketbalista se zajímavým hráčským rodokmenem. „Věřím, že by mohla přijít ještě spousta historických zápasů, kdy by bylo příjemnější končit, ale z mého pohledu to byl krásný vrchol na úrovni reprezentace. V nároďáku jsem začínal před deseti lety a za tu dobu jsme se posunuli na Mount Everest.“ 

Tichý lev s velkým srdcem

Nikdy nelámal rekordy, nikdy nebyl králem ofenzivních statistik. Přesto se řadil k nejplatnějším článkům mužstva. Lodivod národní posádky Ronen Ginzburg ho označil za tichého lva s velkým srdcem, který vždycky potil krev výhradně ve prospěch kolektivu. 

Ceněný křídelník se ve třiatřiceti letech rozhodl hlavně kvůli svým nejbližším. „Když jste na šampionátu měsíc bez rodiny, je to něco neskutečného. Za jediné štěstí jsem mohl považovat to, že daň s tím spojenou vyvažovaly naše úspěchy v Číně. I z tohoto pohledu jsem rád, že další léta konečně budu moct strávit s těmi, které tak moc miluju,“ vysvětloval bez vytáček.

Pampi, děkujeme!

Zatímco dojatý Ginzburg měl slzy v očích, Pumprla se držel. „Trošku jsem myslel, že budu brečet, a překvapivě to padlo spíš na trenéra,“ procedil mezi zuby na rozloučenou. Chybět nebude jen realizačnímu týmu, ale i všem spoluhráčům. „Nezbývá nám nic jiného, než mu poděkovat. Pampi byl neuvěřitelný kapitán a správná spojka mezi trenéry a hráči. Takový Mirek Dušín českého basketu. Když se zápas nevyvíjel úplně dobře, nastoupil a během chvilky dokázal přinést na hřiště spoustu energie. K tomu přidával výbornou obranu. Získával míče, doskakoval, pral se o každý balón. To byla jeho role. Vždycky ji plnil na sto procent. Klobouk dolů před ním. Ještě jednou - děkujeme!“ vzkazoval za celou šatnu střelec Vojtěch Hruban.

Začátky patřily Mohelnici

Pavel Pumprla na startu basketbalové kariéry dojížděl za oblíbeným sportem do nedaleké Mohelnice. „Pavlův otec ho k nám přivezl, protože v Zábřeze neměli mládežnické kategorie. Hned první tréninky naznačovaly, že je to rychlostní typ,“ zavzpomínal Pumprlův první kouč Pavel Miketa. „Celkem u nás strávil sedm let. Už od čtrnácti ale hostoval v Olomouci, kde nastupoval v dorostenecké lize. Jeho působení v Mohelnici nám hodně pomohlo. V roce 1998 jsme s výběrem do dvanácti let vyhráli mistrovství republiky v Písku. Hřeje nás, že kapitán české reprezentace začínal s basketem právě u nás,“ netajil hrdý Miketa. „Vždycky to měl v hlavě srovnané. Žádný z dalších dvou nebo tří výraznějších talentů, co u nás byli, nešel za svým cílem tak svědomitě jako on. Už odmala to byl vynikající obránce a výborný brejkový hráč. Zůstalo mu to dodnes i na nejvyšší klubové a reprezentační úrovni.“ 

PAVEL PUMPRLA  

DATUM NAROZENÍ: 13. června 1986 v Zábřeze.

VÝŠKA: 198 cm. POST: křídlo.

RODINNÝ STAV: ženatý, dvě děti.

ZÁLIBY A ZÁJMY: knihy, internet, manželka, pes.

RELAXACE: procházky s manželkou, dětmi a psem.

OBLÍBENÁ BARVA: modrá.

OBLÍBENÉ JÍDLO: kuřecí steak s broskví.

OBLÍBENÉ PITÍ: multivitamínový džus.

OBLÍBENÁ HUDBA: The Black Eyed Peas, soundtracky.

OBLÍBENÝ FILM: Všechny moje lásky (High Fidelity), Forrest Gump.

PŘEZDÍVKA: Pampi.

SPORTOVNÍ VZOR: Andre Agassi.

SPORTOVNÍ CÍLE: pokaždé vyhrát.

KARIÉRA: Mohelnice, Olomouc, Opava, Prostějov, Obradoiro a Estudiantes (Španělsko), Charleroi (Belgie), Nymburk.



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit