ŠUMPERK ZPÁTKY V PRVNÍ LIZE: Chutnější menu na úkor častějších výher. Komu bude šmakovat a komu ne?

ŠUMPERK – Plně profesionální prostředí. Lepší soupeři, hráči, rozhodčí. Daleko více hodnotnějších zápasů. Hokejový Šumperk je zpátky v soutěži, která ve všech směrech produkuje větší kvalitu. Ruku v ruce s tím se fanoušci Draků musí připravit na skutečnost, že se nebude vyhrávat tak často jako o patro níž.

Od posledního utkání hokejového Šumperka v první lize uplynuly více než čtyři roky. Na kolenou tehdy skončilo mužstvo, do nějž patřil i Marek Haas. Foto: Petr Fišer

V nelehké době, kdy řada sportovních klubů a oddílů bude ustaraně obracet každou korunu, mnohé překvapil. Buď má Vladimír Velčovský v rukávu tajný (sponzorský) trumf, nebo ho někdo pozval na natáčení druhého dílu známé pohádky Obušku, z pytle ven. Zvláště zázračný oslíček, který ze sebe na požádání sype jeden dukát za druhým, by se mu při odvážných plánech náramně hodil. 

Jak sám potvrdil, sezónní rozpočet bude muset navýšit minimálně o pět miliónů korun. Vedení Ústí nad Labem se netajilo tím, že necelých patnáct miliónů, které mělo k dispozici, na důstojné působení v první lize nestačí. Pokud Velčovský dračí rodinu dokáže ekonomicky zabezpečit, a ta následně ve velké konkurenci obstojí a soutěž zachrání, bude to svým způsobem malý zázrak. Především z toho důvodu, že Šumpersko a okolí ani zdaleka nepatří k nejbohatším regionům. Spíše naopak. 

Bacha na případ Sokolov!

Ač se může zdát hranice relativně tenká, herní rozdíly jsou ve skutečnosti zásadní a velké. Vyprávět by o tom mohl Sokolov. V předešlém ročníku na druholigové úrovni kraloval a o rok později byl s lehce posíleným kádrem rád za to, že se z vyššího soutěžního poschodí třetí rok po sobě nepadalo. 

Ačkoliv byla šumperská jízda obdivuhodná a při závěrečném bilancování v základní části historicky rekordní, je nutné ji brát s menší rezervou. Draci pod vedením zapáleného trenéra Janečka uměli vytěžit maximum ze statutu profesionálů. Měli v tom výhodu k nezaplacení. V soupeření s amatéry, kteří se hokeji věnují při zaměstnání, jim nahrávala do karet i slábnoucí úroveň východní skupiny. Cestu k trůnu pro nekompromisního vládce jim nevyrovnanými výsledky a výkony nechtěně vydláždily Havlíčkův Brod, Hodonín, Moravské Budějovice či Žďár nad Sázavou. Hbité štiky se často měnily v pomalé kapry a nadvláda Šumperka i díky tomu každým týdnem narůstala.

Daleko rozbouřenější moře

Na rozbouřenějším prvoligovém moři se dá jistojistě očekávat odlišná plavba. Daleko složitější, náročnější a plná větších (nejen bouřkových) nástrah. A to v podobě daleko těžších zápasů. Zatímco po boku Nového Jičína, Kopřivnice, Opavy a dalších méně ambicióznějších protivníků stačilo kolikrát uvařit bramboračku nevalné chuti, prvoligové kuchtění vyžaduje suroviny úplně jiné jakosti. K tomu, abyste zastínili konkurenty ze Vsetína, Přerova, Prostějova či Slavie Praha, se vám v den D musí sejít všechny potřebné aspekty a bezchybně zvolené ingredience. 

Bude o co hrát. Bude se na co a na koho dívat. I když šumperští příznivci nezažijí slastný pocit z vítězství tak často jako v posledních letech, na oplátku se jim bude servírovat chutnější menu. A přesně o tom to je! Zní to lákavě. Zní to lákavě pro každého, kdo má radši kvalitu než kvantitu… 





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava