„Laďa zemřel s organizátorskými papíry v ruce,“ hlesl zdrceně Ivan Vavřík. Šumperský pohár se pojede i přes krutou ránu osudu

ŠUMPERK – Je libo triatlon, duatlon či horská kola? Na elitní republikové úrovni? Pro Ivana Vavříka to nebýval žádný problém. Z pořadatelských schopností zdatného organizátora v minulosti těžil celý šumperský okres. Nevšední bikerské svátky ve Velkých Losinách si v době největší slávy nenechávaly ujít návštěvy přesahující hranici deseti tisíc diváků.

Ivan Vavřík (vpravo) se proslavil hlavně jako organizátor legendárních závodů ve Velkých Losinách. Dodnes se na ně často vzpomíná. Foto: mtbs.cz

Přestože známá persona po extrémně plodných a náročných letech ubrala nohu z plynu, ze scény úplně nezmizela. Šumperský pohár horských kol nezaplul do šuplíku zapomnění hlavně díky ní.

„V padesáti jsem pořadatelskou taktovku předal nastupující generaci s tím, že už chci mít klid. O rok později se mi všechno vrátilo zpátky jako bumerang. Nedařilo se shánět peníze a na finanční stránku se nabalovaly i další problémy,“ vrátil se myšlenkami do krizového období.

„Ačkoliv si v mém věku nemusím nic dokazovat, pořád je to moje sportovní dítě zplozené před nějakými osmadvaceti lety. Proto mi nebylo a není lhostejné, pokud by měl pohár nadobro skončit. Když ho byla potřeba zachránit, udělal jsem maximum pro to, aby se zachránil. Nenechám ho umřít,“ sliboval odhodlaně. „Jsem vystudovaný tělocvikář, co má sport v srdci. Cyklistická oblast je mi hodně blízká i s ohledem na pracovní propojení. Na druhou stranu, nic netrvá věčně. Letošní ročník by měl být mým posledním. O to víc jsem rád, že se rýsuje můj potenciální následovník. Na jeho bedra by dopadala organizátorská část, já bych pomáhal se sháněním sponzorů a peněz. Řekl jsem do pětapadesáti, a pokud to klapne, nebudu na tom muset nic měnit.“ 

Cyklistická parta přišla o srdcaře

Ivan Vavřík v předchozích květnových dnech musel trávit obsah hodně smutné zprávy. Náhlé úmrtí Vladimíra Kohouta jej velmi zasáhlo. „Byl to náš velký kamarád, obrovský nadšenec, a hlavně cyklista tělem a duší. Do poslední chvíle se podílel na chodu Šumperského poháru z pozice tvůrčího organizátora. Zemřel s organizátorskými papíry v ruce. Možná je to pro mě varovné znamení: Vavřo, konči,“ hlesla tichým hlasem dlouholetá postava na pořadatelské scéně. 

Oblíbený bikerský kolotoč se mimo jiné roztočí na Kohoutovu počest. A to minimálně desetkrát. Z dosud vypsaných akcí se do pohárového žebříčku budou počítat výsledky osmi podniků, přičemž speciálním koeficientem se letos bude násobit resulty z Rapotína a Hynčic.  

Kromě obvyklých zastávek na Šumpersku nechybí ani odbočky za hranice okresu. „Jsme na stejných číslech jako loni. Závodníci svým zájmem apelovali na organizátory, a ti se se vším poprali na výbornou. Zaslouží za to velké poděkování. Myslím si, že se máme na co těšit,“ prohlásil optimisticky Vavřík.

ŠUMPERSKÝ POHÁR 2020

SOBOTA 13. ČERVNA: XC Velké Losiny. SOBOTA 27. ČERVNA: XC Kolšov. NEDĚLE 5. ČERVENCE: VC XC Hrabenov. SOBOTA 11. ČERVENCE: Jeřáb 1003 – Červená Voda. SOBOTA 18. ČERVENCE: Welzlův MTB maraton. SOBOTA 25. ČERVENCE: Hynčice pod Sušinou. NEDĚLE 9. SRPNA: O cenu Rapotína. STŘEDA 12. SRPNA: Králecký úvoz. NEDĚLE 23. SRPNA: Uničovský pedál. NEDĚLE 6. ZÁŘÍ: Mohelnický půlmaraton. SOBOTA 26. ZÁŘÍ: závěrečné vyhlášení.

VELKÁ CENA LOSINY - MEMORIÁL JOSEFA MÁDRA

KDY: sobota 13. června. PREZENTACE: od 9.30 h. na fotbalovém hřišti ve Velkých Losinách. START: 10.30 h. benjamínci, předžáci, malí žáci (startovné zdarma), 12.00 h. mladší a starší žáci, kadeti (startovné 40 Kč), ženy A a B, junioři, muži A, B, C, D, E (120 Kč). KONTAKT: Robert Navařík – mobil: 723 037 505, e-mail: navasport@email.cz.   



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit