Alena Dohnálková: "Přijde mi škoda život promarnit"

ROZHOVOR - S Alenou Dohnálkovou jsem poprvé mluvil letos na podzim, kdy musela svoji provozovnu zavřít tak, jako tisíce ostatních kadeřnic v Česku. Vynucenou pauzu využila žena ze Šumperka po svém. Místo nůžek a holicího strojku vzala do rukou pero a dokončila svoji první pohádkovou knížku – Příběhy holoubka Toníčka. A dost možná, že nejde o dílo poslední.

Alena Dohnálková (vpravo) společně s mámou ilustrátorky při předávání prvního výtisku knihy. Foto: -ad-

Jak se stane, že se kadeřnice promění ve spisovatelku? 

Impuls k napsání knížky jsem dostala vloni při dovolené v Chorvatsku, kdy mi cestu zkřížil holoubek. On se stal také hlavním hrdinou pohádkové knihy. Nedlouho poté mi zemřela maminka. Knížku jsem proto dokončila i kvůli ní.

A proč vás napadla zrovna kniha?

V hlavě mi ta myšlenka zrála už delší dobu. A jsem člověk, který nedokáže sedět s rukama v klíně. Letošní situaci s covidem, kdy jsem nemohla pracovat, jsme proto využila právě pro psaní. Inspiraci jsem čerpala ze svého života i z okolí.

Co říkala rodina a vaši známí na to, že jste se stala spisovatelkou? Cítila jste podporu?

Byli docela překvapení, protože jsem spíš tichý a klidný člověk, takže mě na něco takového netipovali. Určitě mě ale podpořili. A já jsem za to moc ráda.

Na kolik stran se mohou čtenáři těšit? A kdy jste vlastně knížku dokončila?

Přesný počet stran z hlavy nevím, není to nic velkého. Beru to jako spíš takový pokus, prvotinu. Děti najdou uvnitř krásné ilustrace. Vytvořila je moje známá Lucie R. Reis, která teď žije v Portugalsku. Práce na knížce jsem dokončila závěrem letošního roku. Krátce nato se ilustrátorce narodilo miminko.

Vydání knihy není nic levného. Utrpěl rodinný rozpočet?

Podařilo se mi sehnat sponzory – podnikatele z celého šumperského regionu. Pomohly mi i speciální webové stránky, kde se lidé z různých koutů Česka spojili, aby mi s financováním knihy pomohli. Všem za to moc děkuji.

Je už kniha v prodeji?

Knížku si mohou lidé koupit u mě v kadeřnictví, v místním knihkupectví a plánuji také vlastní e-shop. Díky sponzorům jsem několik výtisků odvezla do dětských domovů a do nemocnic.

Zdá se, že se opravdu nenudíte.

To určitě ne (smích). Ke knížečce už máme hrníčky, pexesa, chystáme výrobu plyšáků holoubka Toníčka a další překvapení. Práce mám nad hlavu. Možná se také znovu rozepíšu a vydám další knihu. Přijde mi škoda život promarnit.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava