Na Dlouhých stráních oslavili školáci Světový den vody

JESENÍKY - Oslavy Světového dne vody, který připadá na 22. března, proběhly v areálu vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně s koronavirovým zpožděním až teď v říjnu. Význam vody si připomněli školáci ze Základní školy Loučná nad Desnou. „Připravili jsme pro ně program, který zahrnoval netradiční pojetí fyziky, přírodopisu, zeměpisu, češtiny i výtvarné výchovy,“ řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

V pátek 9. října dopoledne, kdy akce probíhala, se horní nádrž Dlouhých strání zahalila do nepropustné mlhy. „Nebylo vidět víc než 20 na metrů, takže první soutěžní disciplína – týmový běh kolem horní nádrže – byla pro děti opravdovým zážitkem. Další program už jsme přesunuli do areálu elektrárny, kde bylo počasí přece jen příznivější,“ upřesnil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař. 

Bohatý program zavedl děti až do podzemí

V desetičlenných týmech školáci vyplňovali test o fungování elektrárny, psali příběh o Dlouhých stráních, kreslili své zážitky a na závěr se podívali i do podzemních útrob elektrárny. „Snažili jsme se pro děti připravit den plný zážitků, díky kterým si lépe zapamatují, jak elektrárna funguje, a zároveň si uvědomí, jaký je voda v různých formách pro náš život důležitá,“ dodal Vítězslav Chmelař.

Obří akumulátor

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na webu www.virtualniprohlidky.cez.cz.





INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit