Mladá podnikatelka ze Zvole vyrábí slámky z pravé české slámy a dává sbohem plastům

ŠUMPERK - Jednadvacetiletá podnikatelka a cestovatelka Eva Drtilová ze Zvole u Zábřehu narazila před pár lety při své cestě na Bali na zapomenutou pláž zaplavenou plastovým odpadem. Tato zkušenost ji natolik poznamenala, že začala po svém návratu hledat variantu, jak jednorázové plasty nahradit. Vhodnou a dostupnou alternativu nenašla, a tak se rozhodla vytvořit jednu sama. Se svým ekologickým projektem Zažito teď vyrábí slámky do nápojů z pravé české slámy a dává plastovým brčkům sbohem jednou provždy.

Evě Drtilové změnil život pobyt na ostrově Bali, kde ji šokovalo množství plastového odpadu. Foto: archiv

Eva Drtilová dříve pracovala brigádně v kavárně a na různých stánkových akcích, kde se setkávala s častým množstvím odpadu, jehož část tvořila právě jednorázová plastová brčka. Eva začala brzy přemýšlet nad tím, s jak by mohla tento odpad minimalizovat.

Bambus nahradila česká sláma

„S myšlenkou alternativy mi pomohla i cesta na Bali, kde jsem narazila na zapomenutou pláž zaplavenou plastovým odpadem. Tehdy jsem se rozhodla vzít situaci do svých rukou a přijít na trh s něčím, co dokáže jednorázové plasty nahradit,“ popisuje vznik myšlenky Eva Drtilová. 

Se svým nápadem vyrábět ekologická brčka z české slámy se přihlásila do podnikatelského programu pro středoškoláky Soutěž & Podnikej. „Nejprve jsem plánovala dovážet ze zahraničí brčka z bambusu, pouzději jsem však dospěla k zjištění, že vyrábět brčka z české slámy bude z ekologického hlediska mnohem lepší alternativa,“ komentuje Eva Drtilová.  

Stačí ruce a nůžky

Společně se svou sestrou Eliškou na podzim roku 2018 vysela vybranou odrůdu slámy na pole za svým domem ve Zvoli. Jejich cíl byl jasný - vytvořit produkt pouze vlastními silami, který bude vyrobený v České republice. Proces výroby v zásadě vyžaduje pouze ruce a nůžky. Zároveň Eva s Eliškou došli na to, jak si některé kroky ulehčit. Nedávno zasely další várku a věří, že letos už bude průběh rychlejší a efektivnější než v minulých letech.

Přes všechny problémy, se kterými se Eva Drtilová na své cestě musela vypořádat se jí podařilo dostat v létě 2020 svůj vysněný produkt na trh. Slámky ZAŽITO jsou v současné době k dostání v bezobalových obchodech v Brně, Ostravě a Liberci, a další objednávky od lokálních kaváren a obchodů na sebe nenechávají čekat.

Eva Drtilová se svou sestrou Eliškou pěstuje slámu na poli za svým domem ve Zvoli. Foto: archiv



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit