Chceš 75 000 Kč? Chceš jistý plat a cool práci? Přidej se.

Chceš 6 týdnů dovolené? Chceš spoustu výhod? Nenudit se? Mít respekt? Fajn pocit, že děláš něco, co má fakt smysl? Tak právě pro tebe máme práci! Pojď do toho a napiš.

Práce u Policie České republiky je opět v kurzu! A právem. Poskytuje jistotu platu a místa, náborový příspěvek 75.000 Kč, 6 týdnů dovolené, pravidelné automatické navyšování platu, fond pracovní doby 37,5 hodiny týdně, široké možnosti kariérního růstu, plat po nástupu do výkonu služby 31.000 Kč, po 3 letech až 36.000 Kč a spoustu dalších benefitů a jistot podle zákona o služebním poměru jako například doživotní výsluhu, odchodné, plat v plné výši v době pracovní neschopnosti i při ošetřování člena rodiny a další. Nejenom o policejní práci promluvil ředitel ÚO Šumperk plk. Mgr. Libor Giesel. 

Jak dlouho sloužíte u Policie České republiky a na jakých pozicích? 

Už více jak dvacetpět let. V Šumperku jsem začínal na oddělení hlídkové služby. Po několika letech jsem přešel na oddělení hospodářské kriminality služby kriminální policie a vyšetřování. Zde jsem si postupně doplnil své vzdělání a poté jsem se stal vyšetřovatelem. Následně velitelem služby kriminální policie a vyšetřování, po krátké době zástupcem vedoucího územního odboru a v současnosti zastávám funkci ředitele územního odboru Šumperk.

Ředitel ÚO Šumperk plk. Mgr. Libor Giesel. Foto: -pčr-

Policejní práci se věnujete už spoustu let, co Vás na ní baví? 

Rozhodně její rozmanitost. Policejní práce je spojena se samostatností každého policisty. Nejde o rutinní práci a každý policista nese přímou zodpovědnost za každý svůj úkon. Tahle práce snad ani nemůže být monotónní, neustále reagujeme na dění ve společnosti a situace, které přináší běžný život. Pomáháme těm, kterým bylo ublíženo, a chráníme ty, kteří žijí poctivý život. Dobrý policista je ten, který se nebojí konat a umí se rozhodnout. Vymáhat právo není jednoduché. Tuhle službu státu nemůže dělat každý, každý totiž není ochoten obětovat část svých práv a svobod ve prospěch státu.

Jaká je současná personální situace na Územním odboru Šumperk?

Navyšujeme početní stavy a přijímáme nové policisty na oddělení hlídkové služby do Šumperku. Sem nastupují všichni nováčci, kteří potom přechází na další útvary na územním odboru, zejména na obvodní oddělení, a to do Šumperku, Zábřehu, Mohelnice, Hanušovic a Velkých Losin. Stále hledáme schopné nebojácné lidi, kteří nemají strach rozhodovat a hledají samostatnost ve své práci.

Jaká je náplň práce policistů na oddělení hlídkové služby? 

Hlavním úkolem je zabezpečit ochranu veřejného pořádku a plnit úkoly spojené s činností tzv. prvosledových hlídek. Jsou to hlídky vycvičené a připravené ihned reagovat na případný útok ozbrojeného pachatele - aktivního střelce. Potřeba zřídit tyto hlídky vznikla z vnitrostátní i zahraniční praxe, kdy se policisté setkávají s případy ohrožení občanů ozbrojenými pachateli ať již střelnou či bodnou zbraní, dopravním prostředkem apod. Jsou to hlídky, které rychle a rázně zasáhnou všude tam, kde je to třeba. Jejich úkolem není pouze eliminace nebezpečného pachatele, ale i koordinace evakuace osob z místa útoku, poskytnutí první pomoci, předávání informací aj. Někteří policisté z prvosledových hlídek také slouží jako členové pořádkové jednotky, která zajišťuje zejména bezpečnost a veřejný pořádek při rizikových hokejových a fotbalových utkáních, při různých demonstracích, ale pomáhají i při pátracích akcích po ztracených osobách apod. Stojíme i o policisty s dobrými vyjadřovacími schopnostmi, kteří budou vytrvalí a pečliví při odhalování pachatelů protiprávních jednání. Své uplatnění u nás najdou i lidé, které zajímá práce u dopravní policie. Zájem máme i o odborníky například z oblasti IT, životního prostředí, ekonomiky a dalších oborů.

Za jakých podmínek v současné době nastupují noví policisté?

Za velmi zajímavých. Získávají náborový příspěvek 75.000 Kč, mají nárok na 6 týdnů dovolené ročně a na benefity podle zákona o služebním poměru jako například fond pracovní doby pouze 37,5 hodiny týdně, plat v plné výši v době nemoci kratší než 30 kalendářních dnů, automatické navyšování platu každé 3 roky a další. Po odsloužených letech navíc k 6 týdnům dovolené mají ještě další 2 týdny volna ročně na sportovní aktivity v místě bydliště nebo na relaxaci v lázních a v případě odchodu od policie také nárok na jednorázové odchodné a na doživotní výsluhový příspěvek. Velkým plusem práce u policie je i jistota platu a místa u státního zaměstnavatele.

Co byste řekl tomu, kdo přemýšlí o práci u Policie České republiky?

Služba u policie je práce ve prospěch všech. Je různorodá a zajímavá, na některých útvarech i adrenalinová. Žádný pracovní den není stejný. Ten, kdo se rozhodne stát policistou, může udělat rozhodnutí na celý život. Když například nastoupí na oddělení hlídkové služby v Šumperku, kde získá základní policejní zkušenosti, může se v rámci kariérního růstu přesunout na kvalifikovanější pozici, do vyšší tarifní třídy, naučí se zpracovávat trestní a přestupkové spisy a poté může směřovat třeba na útvar služby kriminální policie a vyšetřování, na oddělení obecné nebo hospodářské kriminality, případně se věnovat dopravě na dopravním inspektorátu. Uplatnění může najít i jako kriminalistický technik a zajišťovat stopy na místě činu. Nebo pracovat jako psovod na oddělení služební kynologie. Kdo je technicky zdatný, může se věnovat problematice IT. Nebo jako instruktor odborného výcviku s policisty cvičit střelbu a sebeobranu. Policie ČR poskytuje uplatnění v mnoha různých oborech činností. Každý si může najít tu svou problematiku, která ho baví a zajímá.

Jakým způsobem probíhá přijímací řízení? 

Přijímací řízení se skládá ze tří hlavních částí, fyzických testů, psychotestů a zdravotní prohlídky. Většinou trvá 3 měsíce. Když uchazeč úspěšně projde a nastoupí k Policii České republiky, musí se naučit vše, co bude pro výkon služby potřebovat. Už po dobu 1. roku, kdy se učí, pobírá služební plat ve výši 25.700 Kč. Potom nastoupí do výkonu služby a jeho plat ihned vzroste o cca 5.000 Kč na 31.000 Kč. Po 3 letech může být jeho příjem až 36.000 Kč. Všem policistům je pravidelně každé 3 roky plat automaticky navyšován. Pro informaci, průměrný plat policistů v Olomouckém kraji za rok 2018 byl 41.433 Kč hrubého a v roce 2019 už 44.738 Kč hrubého.

Pokud se někdo rozhodne stát policistou nebo policistkou, kde se může přihlásit?

Další informace najde na webu nabor.policie.cz. Kdo se chce stát policistou v okrese Šumperk, ať napíše na mail milan.stratil@pcr.cz, pokud by chtěl nastoupit kdekoliv jinde v Olomouckém kraji, nechť píše na nabor.olomouc@pcr.cz s uvedením svého telefonního čísla a adresy. Poté se mu ozve personalista, který s ním začne řešit přijímací řízení.



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit