ROZHOVOR Michael Kohajda: Máme v Šumperku nejlepší bazén v celém regionu

ŠUMPERK - Říká se, že šumperský plavečák byl starý a nefunkční, už když se v 80. letech poprvé otevřel. Proto byla jeho současná rekonstrukce velmi náročná a zdlouhavá. Významný podíl na úspěšné proměně zastaralého bazénu v moderní plavecký areál má radní města Šumperka MICHAEL KOHAJDA. Co mu dělá největší radost? A proč je kritický k průběhu stavby autobusového terminálu?

Radní města Šumperka Michael Kohajda má lví podíl na úspěšné rekonstrukci Aqua centra, které se veřejnosti otevřelo 1. září. Foto: -mk-

Už jste si byl zaplavat?

Ano, ale až minulý pátek. Hlavně jsem si chtěl vyzkoušet tobogán. Každý z mých známých si myslí, že už jsem se dávno ve zrekonstruovaném bazéně koupal, když jsme finišovali se stavbou, nebo když byl testovací provoz bazénu. Ale já tam byl plavat až nyní, když bazén začal sloužit veřejnosti. 

Jaké jsou první reakce návštěvníků po otevření bazénu?

Velmi pozitivní. Lidem se líbí interiér bazénu, pochvalují si tobogán. Zatím moc lidí nenavštívilo wellness se saunami, tam budou jistě nadšení, saunový svět je krásný a s průplavem ochlazovacím bazénkem ven na terasu k odpočnutí. Samozřejmě nám tam lítá ze začátku i pár provozních mušek, obsluha se zaučuje se vstupním systémem... Teprve tento opravdový provoz nám může ukázat drobné nedostatky, které postupně vychytáme. Ale vše zásadní nyní funguje, jak má.

Co vám osobně dělá na bazénu největší radost?

Hlavně, že se vše podařilo dotáhnout do konce, za který se nemusíme stydět. Práce na rekonstrukci bazénu jsme začali před 4 lety, kdy jsme museli oprášit starý projekt, zaktualizovat jej dle současných poměrů a technických požadavků. Doplnili jsme také spoustu věcí, aby vznikl moderní areál sloužící nejen občanům, ale i návštěvníkům Jeseníků. Pozměnili jsme saunový svět, uspořádání vnitřku bazénové haly, proměnili technické parametry venkovního bazénu. Následně přišla soutěž na zhotovitele stavby, pak nám neúspěšný uchazeč výběrové řízení napadl u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tento útok jsme odrazili, Úřad potvrdil, že soutěž proběhla zcela podle zákona, ale ztratili jsme dalších 6 měsíců. Naštěstí zhotovitel trpělivě čekal do doby, až se v souladu se zákony mohl pustit do práce. A pak více jak jeden a půl roku trvala rekonstrukce, během ní proběhlo 70 kontrolních výborů, kde se řešily problémy, ladily detaily. Když se ohlédnu zpět, bylo to mnoho času a hodně práce, kterou velmi tvrdě moji kolegové odpracovali, ale výsledek stojí za to. Máme nyní v Šumperku nejlepší bazén v celém regionu.

Je naopak něco, co vy sám vidíte jako nedostatek, něco, co se mohlo povést udělat lépe?

Bohužel jsme byli svázáni dispozicí budovy bazénu. Nebylo možno tam doplnit více vodních prvků pro malé děti, stejně tak v sauně by se mi líbil ochlazovací vodopád, který je častý třeba v rakouských wellness. Ale to je cena za to, že jsme se pustili do rekonstrukce. Nicméně kdybychom šli cestou zbourání současného a postavení nového objektu, cena by byla jistě dvojnásobná. Navíc bych považoval za neekologické bourat něco, co lze velmi dobře opravit, likvidovat odpad a stavět znovu více méně totéž.

Proč byl bazén přes léto zavřený, když jeho rekonstrukce skončila už v květnu? 

Kolaudační proces trval celé týdny od předání zhotovené stavby. Bazén získal kolaudaci k plnému provozu až v polovině léta.  Dále to byla otázka provozní. Vzhledem k jarním opatřením proti covid jsme neměli dost plavčického personálu se zkouškami pro oba areály. Plavčické kurzy se totiž nekonaly a lidé neměli kde získat osvědčení. Také jsme se báli finanční stránky, provoz obou areálů zároveň by byl podstatně finančně náročnější, tím, že jsme neprovozovali krytý bazén jsme šetřili asi 350 tisíc korun každý měsíc. A musím ještě podotknout, že návštěvnost byla toto léto velmi nízká – na Bratrušáku to byla třetí nejhorší sezóna od roku 2007 co do počtu návštěvníků. 

Jaký největší problém jste během rekonstrukce řešili?

Celý krytý bazén byl postaven v akci Z, tedy často neprofesionály. Materiály taky nebyly nejlepší. Když se obouchala omítka ze zdí, bylo vidět, že rovina plus mínus 5 centimetrů byla normální. Srovnat se proto muselo vše. Také stav některých betonových desek konstrukce byl velmi špatný, beton se na některých místech dal škrábat prstem. Naopak velmi kvalitní beton byl v samotné bazénové vaně, vybourat 10 centimetrů pro technologii trvalo bagříku více jak týden. Technické průzkumy stavu konstrukce se přitom dělaly jen na desítkách míst a nebylo tak možné vědět, jaký je skutečný stav všude. Proto jsme sem tam naráželi na podstatně horší stav, než projektanti čekali.

 Rekonstrukce bazénu stála 170 miliónů korun, kolik z toho byly vícepráce?

 Vysoutěžená cena byla 155 milionů. Rozdíl má různý důvod. Jedna část je horší stav konstrukce budovy, druhá část pak jiná řešení, než byla původně projektována a další vybavení bazénu podle aktuálních, moderních trendů. Například jsme se rozhodli pro dřevěné lepené vazníky nad bazénovou halou. Původně tam měly být stávající železné. Je to mnohem hezčí řešení do interiéru a také zjednodušilo udělání nové střechy. Vybrali jsme nakonec i kvalitnější obklady a dlažby, které jsou vyráběny specializovanou firmou na bazénovou keramiky. A díky tomu jsou nejen hezčí v detailech, ale například podlahy mají i vynikající protiskluznost, díky čemuž jsou podstatně bezpečnější pro návštěvníky. 

Celému areálu na Benátkách se věnujete dlouhodobě, podařilo se realizovat skatepark, inline dráhu, bazén... Máte v lokalitě další plány, například revitalizovat samotný rybník?

Ano, myslím, že po těch téměř 6 letech, kdy na tomto místě město buduje další a další prvky, se blížíme do finále. Možná si někdo vzpomene, jak Benátky vypadaly před těmi lety. Bahnitý rybník a kolem nic. Dnes je to výborná oblast pro sport a rekreaci, můžete tam zajít s dětmi, mládež může jít na jeden z nejlepších skateparků v republice nebo na workoutové hřiště, můžete si sednout do opravené hospůdky. A třešničkou je nyní zrekonstruovaný bazén. Myslím, že každý kdo si vzpomene, co bylo dříve, a podívá se, co je tam nyní, musí uznat, že proměna je veliká.

Už před třemi roky jsme s ministrem zemědělství přímo na místě řešili možnost využití dotací na vyčištění rybníka. Máme v plánu jej do budoucna proměnit v biotop vhodný i ke koupání, ale jednak tam nejsou moc ideální poměry přítoku nové vody, za druhé nyní nejsou vhodné dotace a město má díky aktuální finanční situaci omezený investiční rámec. Ale určitě je zlepšení kvality vlastního rybníka plán, na kterém pracujeme. Tím by byl areál dokončen.

Město Šumperk realizuje další náročný projekt na autobusovém nádraží. Podaří se stavbu včas dokončit letos na podzim? 

Rekonstrukce autobusového nádraží je bohužel pronásledována různými těžkostmi. Když to porovnám s rekonstrukcí bazénu, o které jsme teď mluvili, tak ač je autobusák mnohem jednodušší stavba bez náročných provozních technologií, její průběh ve mně radost nevzbuzuje. Byl bych překvapený, pokud by se stavba kompletně letos na podzim - tedy v termínu - stihla dokončit a předat. Bude to spíš v zimě nebo na začátku roku 2021. Ale optimisticky vidím to, že se nám daří proměnit další část Šumperka v upravenou a moderní infrastrukturu. Budeme mít kvalitní vlakové a autobusové nádraží přímo vedle sebe, u něj velké parkoviště pro auta i pro kola – bude to skutečný přestupní terminál pro cestování regionem. 

Tolik diskutované zelené střechy na autobusáku jste prosadil i proti vůli svých kolegů ve vedení města. Budou stát za to?

Jsem rád, že to nakonec v zastupitelstvu prošlo. Podařilo se prosadit výstavbu zelených střech, se systémem retence dešťové vody, tedy s rozšířením zeleně a ekologických řešení, která jsou v západní Evropě běžná. Mám navíc informace, že i okolní podnikatelé chtějí přijmout tuto ideu ekologických řešení a ozelenit si střechy svých staveb. Myslím, že tímto v Šumperku jdeme správným směrem, který lidé v budoucnu ocení.

A jaké jsou další větší investiční plány města Šumperka?

Největším investičním počinem blízké budoucnosti bude rekonstrukce kulturního domu, který město koupilo od odborového svazu a pozemek pod ním od státu. Na začátku roku 2017 jsme vytvořili pracovní skupinu, která začala plánovat budoucí prostorové řešení budovy z hlediska provozních potřeb kulturního zařízení. Do dneška byla udělána jedna základní studie, zaměření celé budovy, základní projekt, nové zhodnocení stavu budovy. Nicméně potřeby se neustále mění a vyvíjejí a ukazuje se, že rekonstrukce bude finančně náročná. Mým přáním je, abychom vytvořili nejen funkční místo pro kulturní akce pro další desetiletí, ale budovu krásnou zevnitř i zvenčí, která spolu s zrevitalizovanými Sady 1. máje bude úžasným místem pro trávení času v centru našeho města.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava