Chceme školy, kde se všichni cítí dobře

Lidský přístup k sobě navzájem je základem pro úspěšné vzdělávání. Nic míň, nic víc. Pandemie a následné celosvětové zvraty a problémy stojí za přemírou stresu. Obavami přehlcené dítě, zvláště dospívající, utíká častěji než dříve k návykovým látkám, sebepoškozování, agresivitě. Naše děti jsou nemocné, nemocná je celá společnost. Nevyléčíme děti tím, že je budeme trestat, ostrakizovat a ani nejsme schopni vzdělat desítky tisíc odborníků na dětskou duši. První pomoc musíme umět poskytnout sami. Rodiče, učitelé, nejbližší lidé zraněného dítěte.

Studenti i zaměstnanci střední školy řemesel se zapojili do Týdne pro wellbeing. Foto: sšř

Musíme umět projevit zájem o každé dítě, každého jedince, snažit se být otevření, přátelští, musíme umět nastavit vhodná pravidla chování, vhodné mantinely. Musíme poskytnout ve školách, v rodinách každému dítěti podporu, pocit bezpečí, projevovats pocit sounáležitosti, pochopení, vychovávat mladé lidi tak, aby se uměli postarat sami o sebe, o své blízké. 

Naše Střední škola řemesel v Šumperku léta usiluje o to, aby byla pro své žáky pevným bodem, srozumitelnou institucí, přístavem, ze kterého mladý člověk odvážně vypluje do světa.

Nejdříve člověk, pak učitel. Nejdříve člověk, pak žák. To je slogan, který se snažíme naplňovat každý den. Možnost intenzivního prožitku nám přineslo zapojení žáků a všech zaměstnanců do Týdne pro wellbeing, který v únoru za podpory MŠMT, České školní inspekce a dalších organizací připravila společnost Partnerství pro vzdělávání 2030+. Naši učitelé připravili pro žáky množství zajímavých soutěží, přednášek, exkurzí, setkání s odborníky. Škola byla plna nadšených a spokojených žáků, kteří plnili úkoly v angličtině, v posilovně cvičili pod vedením pana Marka Peksy, pod odborným vedením paní Grulichové nacházeli kouzlo v latinskoamerických tancích. Připraven byl kurz první pomoci, další paní učitelka měla přednášku o dálkových pochodech do Santiaga, spousta žáků navštívilo besedu s výživovými poradkyněmi. A protože jsme školou odbornou, tak se do našeho wellbeingového programu zapojily i firmy a společnosti, se kterými dlouhodobě pracujeme: DEK, Pontis, Hevos, Pramet, hanušovický pivovar, AZ Ekotherm, GasNet a mnohé další.

Perspektivní a žádané profese

Největší radostí je, když připravíme zábavnou a smysluplnou akci pro druhé. Toto platí i pro naše žáky, takže s velkým úspěchem se setkalo Valentinské kolo štěstí a Den pro krásu těla a duše, který se svými učitelkami připravili žáci oboru prodavač, obchodník a kadeřník. Kadeřníci se také připojili k projektu společnosti Pontis a během dopoledne zkrášlovali seniorky. Zaměstnanci naší školy si ve wellbeingovém týdnu dopřáli třeba i společné filmové představení v místním kině.

Každoročně se ptáme žáků 1. ročníků, proč se rozhodli studovat v naší škole. Většina prvňáků říká, že jim školu doporučil starší spolužák, kamarád, sourozenec, pro které byla Střední škola řemesel nejen dobrou přípravou na perspektivní a žádané profese, ale především jim bylo v naší škole dobře.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava