Nejvíc inspirativní venkovské projekty v Česku? Máme je i na Šumpersku!

DOLNÍ STUDÉNKY - Zrekonstruovaný Zámek Třemešek získává za své aktivity pro region uznání nejen v Česku, ale i v zahraničí. Aktuálně se uchází o evropské ocenění za nejzajímavější a nejinspirativnější projekty realizované místními akčními skupinami na venkově v dotačním období 2014-2020. Třemešek může podpořit svým hlasem každý.

Zámek Třemešek je nominován na ocenění European LEADER Awards. O vítězi rozhodne hlasováním široká veřejnost. Foto: ds

„Z dotací MAS Šumperský venkov byly na zámku Třemešek podpořeny hned čtyři projekty, které dohromady z krásné kulturní památky dělají komunitní centrum a místo přínosné pro celý region,“ uvedl předseda MAS Šumperský venkov a současný náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň. Konkrétně jde o projekty vybavení rodinného centra, zřízení pozice a kanceláře pro sdíleného sociálního pracovníka na Šumpersku, rekonstrukce a vybavení Kavárny Třemešek.

A právě tyto projekty byly pod společným titulem Komunitní zámek Třemešek/Community Castle of Třemešek za své aktivity a přínos pro venkov vybrány mezi TOP 4 nejzajímavější a nejinspirativnější projekty realizované místními akčními skupinami v České republice v dotačním období 2014-2020.

Nyní je tedy historický objekt v katastru Dolních Studének nominován na ocenění European LEADER Awards. Výsledky ovlivní svými hlasy široká veřejnost a vítězové budou vyhlášeni 18. prosince na European LEADER Congress 2023 v Bruselu, kde budou projekty zároveň prezentovány.

Čím je Komunitní zámek Třemešek inspirativní?

Projekt se povedlo realizovat díky významné podpoře obce Dolní Studénky, která se pustila do odvážné rekonstrukce kulturní památky. Ta byla dlouhá léta ve velmi špatném stavu a zničená požárem. „Na zámku v rámci zmiňovaných projektů vznikla nová pracovní místa, setkávají se zde malé děti, jejich rodiče, veřejnost, senioři i sociálně ohrožené skupiny. Sociální kavárna nabídla uplatnění lidem s hendikepem - ti v objektu také přímo bydlí v nově vybudovaných sociálních bytech. Rodinné centrum nabízí uplatnění pro aktivní maminky, veřejnosti aktivity a prostory, kde s dětmi trávit čas a vzdělávat se. Sdílený sociální pracovník pomáhá seniorům a osobám k předcházení či vyřešení jejich nepříznivé životní situace. Spolky ze Šumperska mají nové prostory, kde se potkávat. Organizace, které na Třemešku působí, svými aktivitami obohacují kulturní a společenské dění v obci i v celém v regionu,“ upřesnil Sršeň. To vše pod jednou střechou Zámku Třemešek v Dolních Studénkách, s cílem dělat venkov atraktivnějším místem z životu.

Dotace z MAS Šumperský venkov je možné čerpat na různorodé aktivity, mezi žadateli jsou se svými projekty podnikatelské, neziskové subjekty, ale i samy obce. 

Místních akčních skupin je v Česku zhruba 180. Přičemž tyto organizace působí téměř v celé Evropě. Projekty v soutěži jsou tak výběrem toho nejlepšího, co se v Evropě v posledním dotačním období s podporou místních akčních skupin zrealizovalo. Všech 118 projektů soutěže si můžete prohlédnout ZDE.

HLASUJTE PRO TŘEMEŠEK

Projekt Community Castle of Třemešek - Czechia - MAS Šumperský venkov, z. s. můžete svým hlasem podpořit jednoduše ZDE.


Hlasuje se do pondělí 4. 12. 2023.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava