KULTURA

Muzeum pořádá pravěkou hostinu

28. dubna 2014, 18:18, téma MUZEA, VÝSTAVY, Ondřej Polák
Šumperk - Příprava, zpracování a samotná konzumace pokrmů v pravěku se staly námětem výstavy, kterou první květnový den otevře Muzeum v Zábřehu. Expozice vzniknuvší na základě vědeckých archeologických poznatků a ikonografických pramenů přibližuje „stravování“ našich prapředků.

 Jádro výstavy tvoří archeologické předměty ze šumperských a mohelnických muzejních sbírek souvisejících s uchováváním a zpracováním potravin, přípravou a konzumací jídla. Z keramiky budou zřejmě největší pozornost poutat obrovské nádoby, tzv. zásobnice, které sloužily k uchovávání potravinových komodit. Dále návštěvník uvidí zařízení sloužících k mletí obilí, například zrnotěrku nebo keltský rotační mlýnek. Zajímavostí je model hliněné potravinové pece z mladší doby kamenné ve skutečné velikosti, rekonstruovaný na základě výzkumu u Postřelmova probíhajícího v roce 2003.

„Masitou část stravy pravěkého člověka prezentují nalezené kosti lovených i chovaných zvířat a také kamenné či kovové nástroje a zbraně, které sloužily k lovu nebo následnému zpracování zabitých zvířat,“ doplňuje autor výstavy Jakub Halama.

Bohatě jsou na výstavě zastoupeny rostliny, k jejich určení posloužily nejen analýzy tzv. makrozbytků z některých muzejních místních výzkumů, ale i například výsledky výzkumu a rozboru posledního pokrmu žaludku Ötziho – muže z ledovce nalezeného v Alpách.

Výstavu doplňují velkoformátové postery, kde jsou vysvětleny jednotlivé aspekty zpracování potravin a přípravy pokrmů v pravěku a zmíněny jak archeologické objevy z našeho regionu, tak i světově proslulé nálezy, například právě muž z ledovce Ötzi.

„K výstavě jsme připravili pracovní listy a také zaručeně „pravěké recepty“, které si návštěvník může odnést s sebou,“ připomněl s nadsázkou Jakub Halama.

Výstava potrvá v zábřežském muzeu do 13. července.


Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Tento článek dosud nikdo neokomentoval, přidejte svůj názor.