ZPRÁVY

Michael Solnička: „Jeseníky si zaslouží kvalitní gastronomii.“ROZHOVOR

6. října 2015, 11:00, Hana Písková
Velké Losiny - Před nedávnem se ve Velkých Losinách konal velký čokoládový festival a jedním z jeho nejzajímavějších hostů byl kuchař Michael Solnička, kterému v Jeseníku, kde v současné době žije, neřekne nikdo jinak než Mistr Steak. Narodil se v Břeclavi. Kvůli své lásce – gastronomii se vydal do Anglie za věhlasným šéfkuchařem Jamiem Oliverem. Jeho kuchařské umění, které zdokonaloval nejen v ostrovním království, ale především v rakouských restauracích, teď mohou ocenit návštěvníci jedné jesenické restaurace. Na podzimním velkolosinském festivalu připravoval pro návštěvníky pochoutky z vyzrálého steakového masa a zvěřiny v kombinaci s čokoládou.

 Pocházíte z jižní Moravy, dlouho jste žil v Rakousku. Jak jste se ocitl v Jeseníku?
Může za to vlastně zdejší čistý vzduch. Když jsem se rozhodl vrátit z ciziny do České republiky, chtěl jsem pracovat někde v horách. V Rakousku jsem působil třináct let v městečku St. Johann im Pongau nedaleko Salzburgu a moc se mi v podhůří Alp líbilo.

Zní to docela bláznivě. Spousta lidí u nás není ochotná se stěhovat za prací, natož za lepším životním prostředím.

U mě to tak ale opravdu bylo. Když jsem se rozhodoval, Krkonoše mi přišly už tak nějak moc profláknuté, a roli hrály i zdravotní problémy mé dcery, která žije v Brně, a nakonec i moje. Často stojím nad grilem a to zdraví plic nepřispívá. Tenkrát jsem to nevěděl, ale díky internetu jsem zjistil, že nejlepší vzduch najdu v Jeseníkách. A dnes už to mohu potvrdit. Je mi líp.

Jaká byla vaše cesta ke gastronomii?
Vždycky mě bavila. Hotelovou školu ve Zlíně jsem ale vystudoval dálkově až v roce 1992. A protože jsem se tomu oboru chtěl opravdu věnovat, nesmírně mě to bavilo, odjel jsem do Anglie, kde tenkrát vycházela hvězda Jamie Oliver.

Bylo těžké se k tomuto věhlasnému kuchaři jen tak dostat?
Je to člověk, který má nesmírné sociální cítění. A tenkrát se rozhodl udělat něco pro lidi z východního bloku, kteří mají zájem o špičkovou gastronomii. Sešlo se nás asi 600 uchazečů a vybráno bylo 35. On tu naši školu financoval, hradili jsme si jen ten příjezd do Anglie. Jeho škola trvala půl roku a získal jsem z ní certifikát. Byla to nesmírná zkušenost a velké ponaučení, jak se dělá špičková gastronomie.

Nechtěl jste v Anglii zůstat?
Jamie Oliver nám po škole nabídl práci v jeho slavných restauracích Fifteen. Mohli jsme tam pracovat jako kuchaři. Já jsem se tenkrát ale kvůli své rodinné situaci musel vrátit zpátky do Česka, respektive do Vídně do Savoy Grillu. To bylo moje první působiště v Rakousku.

Z Vídně jste pak ještě přesídlil do Salzburgu.
Putoval jsem do městečka poblíž Salzburgu do St. Johann im Pongau. Tam jsem měl možnost pracovat na pozici šéfkuchaře steakhousu. Byla to skvělá práce. Salzburg je velké město, které miluje gastronomii, žije tam několik michelinských kuchařů. St. Johann je navíc nádherné zimní středisko a současně bydliště mnoha význačných osobností.

Nestýská se vám po tom v Jeseníku?
Gastronomie mi zabírá 99 procent mého času. Není to jen práce, je to můj koníček, životní styl. Většinu času trávím stejně v kuchyni.

Jak se žije podle vás kuchařům v Jeseníku?
Tady je život poměrně těžký, ale zase na druhou stranu i tady jsou lidé, kteří gastronomii věnují spoustu času a ocení kuchaře se zkušenostmi. Já jsem takového člověka v Jeseníku našel. Mám veškeré potřebné zázemí. Přicházejí mi i nabídky z Prahy, ale myslím, že nejen v Praze jsou dobří kuchaři. Jeseníky si zaslouží, aby lidé poznali kvalitní gastronomii, aby viděli, jakou má mít úroveň a jak funguje gastronomie v zahraničí.

Lidé vám říkají Mr. Steak. Vaší specializací jsou pouze steaky?
Mám názor, že každý kuchař by se měl specializovat na svou část, ať už je to část cukrářská, steaková, minutková nebo hotovková. Pokud chcete dělat práci špičkově, nemůžete se věnovat všemu, nejde pak dělat všechno skvěle. Já jsem se rozhodl věnovat moderní steakové gastronomii. Myslím, že má obrovskou budoucnost.

Lidi u nás asi steakům moc nerozumí, i když se tak často tváří. Je to tak?

Máte pravdu, ale věřím, že se to bude zlepšovat. Někteří lidé mají pocit, že steak je pro ně drahý, že si ho nemohou dovolit, a tak ho neochutnají. Dnes steaky už ale neděláme jen z pravé svíčkové. Dají se dobře dělat z různých částí býka nebo lépe z vola. Kastrovaný býček zabezpečuje vyšší kvalitu masa. Já tu v Čokoládových lázních mám hanger steak, který má svá specifika, ale naprosto skvělý steak se dá udělat i z masa, které stojí sto korun za kilo. Důležitá je kvalita surovin a také dobrý kuchař, který vám umí poradit.

Celé dny trávíte ve steakové restauraci. Když si vyjdete s přáteli do restaurace, objednáte si vy sám steak?
Sám svoje jídlo nejím. Za 25 let praxe, kterou mám, jsem už ochutnal a snědl pravdu hodně masa. Když mi steak dobře připraví nějaký jiný kuchař, moc rád si ho dám. Do Velkých Losin jsem přijel, protože se mi líbí ten nápad. To dnešní spojení steaku s čokoládou je úžasné, v moderní chuťové gastronomii to má budoucnost.


Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.

Datum: 7.10.2015 08:12
Titulek: Tak si můžu udělat
Autor: Možník
27
akorát stejk z brambor. Ty gastronomické stránky, rady, šílenosti, vaření v TV atp. se poslední dobou objevují čím dál víc. Kolem sebe nevidím lidi kteří se v gastronomi nějak moc rozmachují. Jsou rádi že vůbec žijí. Šmakulík Polraich dělá jako by mimo žrádla nic jiného nebylo. Vařivé seance žrádlogrupařů v TV jsou trapné. Poraďte jídelníček pro bezdomáče i bez čokolády.
Reagovat

NA FLÁM FEST ZADARMO


Hrajte s REJEM o 5 vstupenek na FLÁM FEST, který se uskuteční na zábřežském bazénu v sobotu 9. září. Stačí, když pošlete správnou odpověď na soutěžní otázku a budete mít špetku štěstí při losování. Příští týden zveřejníme jména pěti šťastlivců, kteří půjdou na festival zadarmo.

Soutěžní otázka:

Kolikátý ročník Flám festu se letos uskuteční?

A) druhý
B) čtvrtý
C) šestý

Odpovědi posílejte do čtvrtka jako SMS ve tvaru ODPOVĚĎ, JMÉNO, BYDLIŠTĚ na číslo 605 854 541. (Cena jedné SMS odpovídá standardní textové zprávě dle ceníku vašeho tarifu.)


VYHODNOCENÍ

Vstupenku na novou animovanou komedii EMOJI VE FILMU, kterou promítá šumperské kino OKO až do 23. srpna, vyhráli Petra Jelínková z Nového Malína, Adéla Borseníková ze Sobotína a Daniel Poštulka ze Šumperka.
Blahopřejeme! Výhra na vás čeká v pokladně kina OKO Šumperk.