Jak moc se Šumperk změnil? Muzeum vydalo poutavý katalog, který mapuje historické veduty

ŠUMPERK - Historické veduty města Šumperka ze sbírek místního muzea a vedle nich fotografie zachycující stejná místa v současnosti. Navíc k tomu doprovodné komentáře se zajímavostmi o zobrazených lokalitách. To je hlavní náplň nové publikace vydané muzeem, jejíž autorkou je známá historička umění Milena Filipová.

Kniha o 160 stranách představuje čtenářům v kresbě, malbě a grafice provedené veduty města, které vznikly od 18. století do poloviny 20. století. Výtvarné práce uložené ve sbírkách Vlastivědného muzea v Šumperku přináší i vůbec nejstarší vyobrazení Šumperka, uchovávané ve fondech Archivu města Brna, a také několik detailů fresek a obrazů s touto tematikou, které jsou k vidění v šumperských kostelech.

Jak se změnila městská zákoutí? 

Jak moc se panorama Šumperka a jeho městská zákoutí změnily, mohou čtenáři posoudit ze srovnávacích snímků pořízených grafičkou a fotografkou Michaelou Stuchlou.  

Kniha měla být původně slavnostně představena na vernisáži stejnojmenné výstavy. K tomu bohužel ze známých důvodů nemohlo dojít. Publikaci si však mohou zájemci objednat na e-mailové adrese ivana.knoppova@muzeum-sumperk.cz. Cena jednoho výtisku činí 300 korun.

Ukázky ze zmíněné výstavy najdou milovníci historie a umění prozatím na webových stránkách šumperského muzea.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava