Muzeum se věnuje extrémním meteorologickým jevům na Jesenicku a Šumpersku

ŠUMPERK - Jak jsme čtenáře nedávno informovali v souvislosti se článkem o nevídané změně počasí na Nový rok 1979, muzejníci připravují výstavu o extrémních meteorologických jevech na Jesenicku a Šumpersku. Respektive už připravili, výstava je od tohoto týdne k vidění alespoň on-line na webu a Facebooku muzea.

Ilustrační foto: Petr Knižátek

"Hned na začátku roku chceme zatím on-line formou zprostředkovat jistě velmi lákavou výstavu věnovanou extrémním projevům počasí, které byly zaznamenány v oblasti Jesenicka a Šumperska mezi lety 1979-2017," uvedla Eva Šebestíková, mluvčí muzea.   

Autoři výstavy připomínají extrémní bouřky, nárazový vítr, velmi nízké či naopak vysoké teploty a další nezvyklé jevy. Představena je také řada přístrojů, které pomáhají či dříve pomáhaly meteorologům při jejich práci.

Expozice byla připravena ve spolupráci s Vlastivědným muzeem Jesenicka, které při její realizaci spojilo síly s Českým hydrometeorologickým ústavem.

Výstava potrvá do 21. března. Do zmírnění vládních opatření a znovuotevření výstavních síní je expozice k vidění zatím on-line na webových stránkách muzea nebo facebookovém profilu.

Zmiňovaný článek "V lednu 1979 zmrzlo Šumpersko na kost, nefungovalo skoro nic" si můžete přečíst ZDE.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava