Zemřel sochař a fotograf Antonín Suchan

ŠUMPERK - Šumperská umělecká scéna přišla o výraznou osobnost. V neděli 6. prosince zemřel ve věku 80 let fotograf a dřevosochař Antonín Suchan. Jeho nezaměnitelná tvorba má zastoupení v soukromých sbírkách po celé ČR i v zahraničí.

Antonín Suchan absolvoval Institut výtvarné fotografie v Ostravě. Samostatně vystavoval od roku 1968. Známý sochař byl rovněž špičkovým fotografem, v roce 1976 získal cenu autora roku v oboru fotografie. 

"Hledal jsem fotografické metafory v kůře stromů, v pohybu vody i v kameni, které zavírá čas na okamžik či na věky, abych s každým poodhalením zdánlivě uzavřeného otevřel nějaké tajemství," svěřil se Antonín Suchan a pokračoval: "Strom je spící tvar, který se probouzí dotykem fantazie, vykvétá jako neznámý květ, je křehký jako slza, hebký a vláčný jako žena, je v něm smutek i radost, slunce i noc, jsou v něm dotyky prstů a očí, je to zjevení nových tvarů, kterým dřevo propůjčuje svoji hmotu i duši."

Mimořádně vitální člověk

Antonín Suchan uspořádal téměř čtyři desítky samostatných výstav fotografií i soch v rámci České republiky a v zahraničí, mnohokrát se účastnil domácích i mezinárodních sochařských sympozií, pracoval v oblasti grafického designu, nezanedbatelná a aktivní byla jeho angažovanost na poli šumperské a regionální kultury.

Poslední rozloučení s Antonínem Suchanem se uskuteční 11. prosince ve 14 hodin v kostele sv. Jana Evangelisty v Šumperku.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava