Muzeum po dvouměsíční pauze nabízí dvě nové expozice

ŠUMPERK, ZÁBŘEH - Hned dvě nové expozice se otevřely ve Vlastivědném muzeu v Šumperku, které tento týden přivítalo návštěvníky po nucené dvouměsíční pauze. Přímo v šumperském muzeu mohou zavítat na výstavu o vídeňském architektovi Georgi Bergerovi, který se nesmazatelně podepsal na architektonické podobě města. V Muzeu v Zábřehu se mohou zájemci konečně podívat na novou expozici o tamním dobrodruhovi Janu Eskymo Welzlovi. Muzea byla uzavřena kvůli pandemii koronaviru.

Výstava s názvem Šumperský sen Georga Bergera zachycuje život i dílo tohoto architekta, zaměřuje se hlavně na podrobné zmapování Bergerových realizací v Šumperku. "Návštěvník výstavy je tak nejdříve seznámen s Bergerovými mimošumperskými ranými zakázkami, potom je proveden šumperskými realizacemi Bergerových reprezentativních veřejných staveb, jako jsou návrhy Německého spolkového domu, radnice a věže evangelického kostela," uvedla autorka výstavy Kristina Lipenská 

Expozice představuje také vily a bytové a obchodní domy, které byly v Šumperku podle Bergerových návrhů postaveny. "Mezi nejcennější exponáty výstavy patří pamětní předměty vytvořené k příležitosti otevření novostavby šumperské radnice, jako jsou sklenice, šálky a pohlednice," doplnila autorka. Nechybějí ani kreslené originály variant návrhů pro jeho poslední realizaci, šumperskou evangelickou faru, které postupně vznikaly 17 let, či řada současných i historických fotografií. 

Nová expozice stála 7 miliónů korun 

Muzeum v Zábřehu zpřístupnilo expozici věnovanou nejznámějšímu rodákovi města, polárnímu cestovateli, náčelníkovi Eskymáků a dobrodruhovi Janu Eskymovi Welzlovi. Stála sedm milionů korun a umístěna je v půdních prostorách. Nabízí víc než cestovatelův příběh. "Návštěvníci se seznámí především prostřednictvím dobových fotografií s podobou severské krajiny a jejími obyvateli, nahlédnou do interiéru srubu nebo posedí nad stránkami některé z mnoha knih o Welzlovi," uvedla mluvčí Vlastivědného muzea v Šumperku Eva Šebestíková. 

Dětem expozice nabízí interaktivní model perpetua mobile, o jehož zkonstruování se Welzl pokoušel. Velkým lákadlem je autentický filmový záznam s Janem Eskymem Welzlem natočený v Brně roku 1929. Návštěvníci si mohou zvolit ke zhlédnutí i jeden ze čtyř filmových dokumentů věnovaných osobnosti cestovatele, k dispozici je rovněž audioprůvodce v české a anglické verzi. 







INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava