Víte, co znamená PF? Nová výstava v Lošticích je věnována novoročním přáním

Novoročenky z pěti kontinentů a desítek exotických zemí tvoří novou výstavu, kterou připravili muzejníci v Památníku Adolfa Kašpara. Přání z celého světa budou v Lošticích k vidění až do 14. února.

Výstavu tvoří výběr těch nejzajímavějších přání ze sbírky Aloise Herodese, který v roce 2001 daroval svoji unikátní kolekci Muzeu Zábřeh. Sběratel nashromáždil za více než třicet let na dvacet tisíc novoročenek z pěti kontinentů a pětasedmdesáti zemí.

Nejstarší vystavená novoročenka má 130 let

Na výstavě jsou k vidění novoročenky z evropských i exotických zemí a nechybí ani přání od známých osobností. Nejstarší pochází z roku 1890.

"Papírové novoročenky se rozšířily v průběhu 19. století. Písmena P. F. čili „pour féliciter“ neznamenají v překladu ani tak „pro štěstí“, jak se lidé často domnívají, ale spíše „k blahopřání“ a jsou prý skutečně českou specialitou, kterou byste na zahraničních novoročenkách hledali marně," podotkla Eva Šebestíková, mluvčí Vlastivědného muzea v Šumperku, které výstavu v Lošticích pořádá.

Expozice je po dobu trvání vládních opatření v souvislosti s epidemií koronaviru k vidění pouze online na webových stránkách muzea.



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit