Muzeum zahájilo výstavu evropských mistrů staré grafiky. Zatím je k vidění pouze online

ŠUMPERK - Impozantní kolekci grafiky z 16.-18. století připravilo pro fanoušky výtvarného umění šumperské muzeum. Hollarova galerie ukrývá přes 900 grafických listů evropských mistrů, které jsou součástí sbírky generála Karla Lukase z Brníčka.

Nová výstava šumperského muzea zahrnuje přes 900 grafických listů. Foto: -vm-

„Ojedinělou výstavu ze sbírky Karla Lukase jsme připravovali s nadšením a těšili jsme na reakce návštěvníků. Bohužel plány se změnily. Za současné situace přenášíme prostor Hollarovy galerie aspoň prozatím do virtuálního světa,“ uvedla tisková mluvčí muzea Eva Šebestíková. 

Unikátní kolekce grafiky z 16.–18. století, čítající něco málo přes 900 listů, pochází ze sbírky zábřežského muzea. V roce 1947 ji muzeu věnoval milovník a sběratel umění a vynikající voják Karel Lukas (1897 Brníčko –1949 Praha) společně se svou osobní korespondencí a částí knihovny.

K vidění jsou vedle Hollara i další evropští mistři

Dlouhá léta byla tato „zábřežská“ sbírka grafik na veřejnosti prezentována pouze díly Václava Hollara, která bezesporu tvoří těžiště celé kolekce. Nicméně v souboru se nacházejí i další práce prvotřídní kvality, například Lucase van Leydena (1494 Leiden – 1533 Leiden), Aegidia Sadelera (1570 Antverpy – 1629 Praha), Jana van de Velde (1593 Rotterdam – 1641 Enkhuizen) či Ferdinanda Bola (1616 Dordrecht – 1680 Amsterdam).

Právě tito autoři jsou nyní zastoupení na nové výstavě, kterou mohou příznivci výtvarna sledovat online ZDE.

Ojedinělá expozice potrvá v Hollarově galerii do 3. ledna 2021.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava