Oprava kulturáku je zatím v nedohlednu. Město zadalo novou studii

ŠUMPERK – Pokud vaše děti budou letos končit základku, možná jim na maturitní ples půjdete do nově opraveného kulturního domu v Šumperku. Dřív určitě ne. Ačkoli rekonstrukci kulturáku měla současná politická reprezentace ve svém programovém prohlášení, do konce funkčního období město žádnou větší investici realizovat nebude. Optimistický termín hovoří o tom, že s přestavbou začne nejdříve za čtyři roky.

Generální rekonstrukce Domu kultury měla začít letos. Město opravu odložilo. Foto: -jak-

„Nečekáme s rukama v klíně. Kulturní dům musíme průběžně modernizovat a řešit věci, které nesnesou odkladu. Týká se to například zastaralé elektroinstalace,“ uvedla Hana Písková, ředitelka domu kultury. 

Nedávno se v kulturáku řešila třeba okna, jejichž výplň byla zteřelá a hrozilo, že se vysype a návštěvníky kulturních akcí zraní. Udržovat budovu v provozuschopném stavu a tak, aby odpovídala alespoň základním bezpečnostním normám, je stále obtížnější.  

Další studie za statisíce

Ačkoli si radnice nedávno už jednu studii na budoucí podobu kulturního domu nechala zpracovat, teď zadala novou a zaplatí za ni 820 tisíc korun. Původní prý nebyla kvalitní. „Cílem ověřovací studie je získat koncept pro kvalitní architektonické řešení, které ověří možnosti a limity využití domu kultury v budoucnu. Součástí studie bude také předběžný odhad investičních a předpokládaných provozních nákladů,“ vysvětlil místostarosta Šumperka Jakub Jirgl.

Důvody odkladu rekonstrukce kulturáku nejsou jenom organizační, ale také finanční. Rozpočet města vysála náročná oprava plaveckého areálu Na Benátkách a probíhající přestavba autobusového nádraží. Aby radnice nákladné investice zvládla, musela si vzít úvěr.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava