První samoobslužná galerie v Česku přivítá už brzy návštěvníky. Najdete ji v centru Šumperka

Eagle Gallery už brzy otevře novou Galerii Pavilon v centru Šumperka. Drobnou, krásnou stavbu oživí výstava špičkového fotografa Ivana Prokopa, kterého může znát šumperská veřejnost jako dvorního fotografa festivalu Blues Alive. Slavnostní vernisáž spojená s otevřením nové galerie se uskuteční ve čtvrtek 6. srpna v 19:20 hodin.

Ivan Prokop zahájí v Šumperku výstavu fotografií. Foto: archiv

Novou Galerii Pavilon najdou zájemci o umění v malé historické stavbě v centru Šumperka naproti klášternímu kostelu. Budova dlouhé roky nenašla adekvátní využití. Nyní zde vzniká Kabinet fotografie a malého umění.

První samoobslužná galerie v Česku

Pro tyto účely byl objekt kompletně opraven a nově vybaven výstavním fundusem. Aktivitou budou především autorské i tematické výstavy kvalitních fotografií. První samoobslužná galerie v ČR, tedy bez obsluhy, ostrahy, automaticky řízena kamerovým systémem umožní od dubna až do října v čase od 8 do 18 hodin návštěvníkům se vstupem zdarma (nebo dobrovolným) prohlídku adjustovaných děl.

Novou galerii ozdobí fotografie Ivana Prokopa

Historicky první výstavu v Kabinetu fotografie přijede osobně zahájit pražský volný fotograf a výtvarník Ivan Prokop. Zabývá se především hudební a divadelní fotografií, spolupracuje také s významnými festivaly, v Šumperku například s Blues Alive. V současné době se kromě fotografie, výtvarných návrhů a realizace tiskovin zabývá také produkcí audiovizuálních nosičů, knih, výstav, koncertů a festivalů.

Ivan Prokop, dříve aktivista Jazzové sekce svazu hudebníků, je členem Syndikátu novinářů a Národního muzea fotografie, je organizátorem a předsedou poroty soutěže Jazz World Photo. Své fotografie vystavoval na desítkách národních i světových výstavách – například také samostatně v Chicagu (USA), v Tournai (Belgie), v Berlíně (Německo), autorsky se podílel na vydání několika knih, stále organizuje výstavy v Kavárně a galerii Krásný ztráty v Praze (nyní Café Kampus).

Pro Kabinet fotografie vybral autor společně s kurátorem výstavy Petrem Zatloukalem soubor fotografií, který je určitým ohlédnutím za jeho kariérou profesionálního fotografa a který zachycuje vzácné okamžiky, kdy sdílel čas a prostor s osobnostmi světové i naší hudby jako jsou např. Frank Zappa, Laurie Anderson, Carlos Santana, Bobby Mc Ferrin, Dan Bárta apod.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava