Dům kultury si i v nelehké době připomene 40. výročí

ŠUMPERK - Oslavy čtyřicátin Domu kultury Šumperk, původně plánované na začátek května, se vzhledem k nouzovému stavu posouvají. Největší kulturní zařízení ve městě chce kvalitu plánovaného programu pro tento rok zachovat. Příznivci kultury mohou pomoci díky projektu Vstupenky na NIC.

Narozeninový koncert Ondřeje Havelky a Melody Makers se podařilo přeložit na prosincový termín. Foto: archiv

„V současné chvíli nově rozjíždíme spolupráci se sítí GoOut, která společně s Hanou Třeštíkovou nastartovala projekt Vstupenky na NIC,“ uvedl dramaturg Ondřej Procházka. 

Smyslem a principem tohoto projektu je nabídnout divákům a podporovatelům kulturních institucí v jejich okolí možnost pro dobrovolnou pomoc koupí imaginární vstupenky v různém cenovém rozpětí. Mohou tak podpořit jednotlivé kulturní instituce v současné nelehké situaci.

„Za šumperský dům kultury plánujeme případnou finanční podporu od našich příznivců využít k tomu, abychom na podzim mohli zrealizovat akce v kvalitě, tak jsme to před příchodem koronaviru plánovali. Každý den v této situaci sčítáme nemalé finanční ztráty,“ doplnila ředitelka DK Hana Písková.

Pořady se podařilo přeložit na náhradní termíny

Kvůli nouzovému stavu se změnila i podoba oslav letošních čtyřicátin domu kultury. „Převážná část programu však byla naštěstí po úspěšné domluvě s jednotlivými interprety zachráněna a přesunuta na nové termíny. Například narozeninový koncert s Ondřejem Havelkou a Melody Makers proběhne v prosinci,“ uvedla produkční Michaela Horáková.

Během nouzového stavu využívá dům kultury sociální sítě. Kromě talk show Procházka karanténou natočila produkce i dvě krátká vystoupení mladé šumperské umělkyně Elišky Karáskové. „Jedno je už zveřejněno a druhé chystáme publikovat v den samotného výročí otevření domu kultury, tedy 7. května,“ uvedla produkční.

V současné době připravují zaměstnanci domu kultury retrospektivní výstavu DK40. Kromě fotografií bude její součástí i skulptura z historických předmětů, které již nemohou nadále sloužit svému účelu. Tvorby konceptuálního díla se ujala skupina mladých uměleckých nadšenců, která v tuto chvíli pracuje na myšlence celé sochy.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava