Na severu regionu někdo tráví psy. Obětí jsou desítky

OKRES – Zhruba třicet zvířat podlehlo traviči, který v sousedním Pardubickém kraji a už také na Štítecku zabíjí psy. Chovatelé jsou z rozsahu a zákeřnosti otrav v šoku. Případy řeší šumperská policie. Pachatel ale spravedlnosti uniká a počty uhynulých zvířat narůstají.

„U nás zatím na otravu uhynuli tři psi. Chování člověka, která otrávené návnady rozmísťuje, je mimo moje chápání,“ řekl Šumperskému Reji starosta Štítů Jiří Vogel. 

Za dopadení pachatele odměna 50 tisíc

K otravám dochází ve větší míře od listopadu. První případy se objevily v Pardubickém kraji, odkud se přesunují dál na východ směrem k Šumperku. Zvířata hynou po pozření otrávených návnad, které pachatel klade na veřejně přístupná místa nebo je lidem hází na pozemky. V Červené Vodě travič rozmístil jed po celé vesnici. Tamní obecní úřad už vypsal padesátitisícovou odměnu za poskytnutí informace, které k dopadení pachatele povede.

Případy otrávených zvířat se zbývá oddělení hospodářské kriminality ze Šumperka. „Majitelé psů by neměli svá zvířata nechat běhat na volno a měli by dohlédnout, aby nesežrala otrávenou návnadu – ta může mít podobu klobásy nebo salámu,“ uvedla šumperská kriminálka.

Jed působí rychle, psa může zachránit zvracení 

Rozhodující při otravě psa je podle veterinářů rychlost reakce chovatele. Jed působí okamžitě a zvíře dokáže zabít během několika minut.

„Důležité je zavolat veterinárního lékaře a u psa vyvolat zvracení. Dnes jsou na trhu dostupné kapky, které se zvířeti nakapou do oka a zvracení způsobí. Dobrou prevencí je náhubek, aby pes otrávenou návnadu nepozřel,“ doporučuje Katarína Havlíček Beracková, zvěrolékařka ze Štítecka.  



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava