ZPRAVODAJSTVÍ

Jana a Pavel Krušovi: „V Leštině je moc hezky.“

15. listopadu 2016, 15:00, Hana Písková
Jana a Pavel Krušovi: „V Leštině je moc hezky.“ Leština - Ona pochází z Jeseníku, on je rodák z Leštiny. Dvacet let se věnovali společné vášni – uzení masa pro potěchu svou, rodiny a přátel, až koníček přerostl v drobné podnikání. Za Janou a Pavlem Krušovými dnes do Leštiny míří milovníci dobrého jídla a jejich dům se stává oblíbenou zastávkou například pro vodáky a cykloturisty. Největší radost mají z toho, když jejich uzené chutná i lidem, kteří dbají o přísnou životosprávu. Ostatně jejich práci ocenil i dnešní guru mnohých kuchařů a gurmánů Zdeněk Pohlreich.

 Přemýšlela jsem, že do sklípku jezdí lidé za vínem a uzené nebo sýr je většinou příjemným doplňkem, kdežto u vás je to naopak. Kdy přišla ta myšlenka, že maso už nebudete udit jen pro sebe?
P: U nás je to vlastně tradice. Já jsem z řeznické rodiny, i když řezníkem jsem se sám nevyučil. Dvacet let jsme si udili sami pro sebe, a když jsme si uvědomili, že nás to moc baví a přátelům kolem to navíc i chutná, rozhodli jsme se dodávat uzené i cizím lidem. Rozhodlo také přesvědčení, že to děláme správně.
J: Uzené k tomuto kraji patří, kdežto víno se tu nikdy nepěstovalo, proto to máme naopak. Uzené je v hlavní roli a dobré víno a pivo dovážíme.

Co to znamená správně udit?
P + J: Zaprvé musíte mít kvalitní a čerstvé maso. My preferujeme maso z českého chovu. Využíváme starou recepturu. Maso na tři týdny nakládáme a každý týden prochází kontrolou a překládáním. Potom se udí dvanáct hodin na kvalitním vysušeném dříví. Nepoužíváme rychlosoli ani žádné konzervanty. Jen sůl a česnek. Zásadní je i teplota při uzení. Díky našim předkům jsme získali zkušenosti, recept jsme si vychytali vlastní.

V čem se to uzení liší od postupu našich dědů a pradědů?
P + J: Liší se to v tom, že dřív naši pradědové měli udírny v komínech. Ty byly několik metrů nad ohništěm a záleželo na hospodyňce, kolikrát nechala vyhasnout v kamnech. Když víckrát, muselo se častěji zatápět, tím pádem se komín dehtoval, vznikaly karcinogeny a to uzené bylo nahoře tvrdé a bez vody. Bylo černé a nebylo až tak zdravé. My dnes dbáme na správnou teplotu kouře a procházíme pravidelnými kontrolami ve státní veterinární zkušebně i kontrolami hygieny.

Jak dlouho nám takto vyuzené maso, když ho nezavaříme, vydrží?
J: Záleží na tom, jak ho skladujete a jak se k němu chováte. My jsme to testovali. Když jsme maso uložili do lednice při teplotě pěti stupňů, i po dvou měsících bez problémů prošlo všemi přísnými kontrolami. Ale pozor, pokud ho skladujete společně s cukrovinkami, zeleninou a dalšími potravinami, už to je problém, protože maso může chytnout různé plísně. My doporučujeme zásobit se množstvím, které sníte, a spotřebovat ho do čtrnácti dnů.

A pro nás pro laiky, z kterých částí prasete je maso pro uzení nejlepší?
P: My udíme tři masa – plec, uzený bok a krkovici. Z plece máme jenom oříšky, výřezy, lidé ho často, protože je libové, berou na chlebíčky. Bok používáme celý a krkovičku takovou neutrální, místy libovou i trochu prorostlou.

A na jaký způsob máte vy sami uzené maso nejraději?
P+J: Máme rádi maso odležené týden až čtrnáct dní a jen tak s chlebíkem a okurčičkou. Když je dobře vyuzené, ohřívat ho ke kaši je skoro škoda.

Mluvíte o tom tak hezky, že mám pocit, že byste přesvědčili i vegetariána.
P: To je taky naše velká radost. V létě přijely holky – vodačky, většina z nich držela nějakou dietu a nás moc bavilo, když se bez jakéhokoli přemlouvání do uzeného pustily s chutí, až se jim leskly brady.

Slyšela jsem, že vaše uzené pochválil i obávaný Zdeněk Pohlreich.
P: Vybral si nás na jednom festivalu, a když mu bylo řečeno, že naše maso neobsahuje rychlosůl a že je tradičně uděláno, lehce se nevěřícně pousmál. Potom zakrojil, ochutnal a řekl, že to je opravdu uzené maso. To byla velká pochvala, navíc před tisícovkami lidí. Měli jsme radost.

Lidé dnes rádi kombinují různé typy zážitků, proč by měli přijet právě do Leštiny?
J+P: Protože tu končí Hrubý Jeseník a je tu krásná příroda. A i když tu cyklostezky ještě nejsou dodělané, jsou tady polní cesty a pro cyklisty je to ráj. Věříme, že v kombinaci s gastrozážitky, které nabízíme, jim tu může být moc hezky.


Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Tento článek dosud nikdo neokomentoval, přidejte svůj názor.

NA FLÁM FEST ZADARMO


Hrajte s REJEM o 5 vstupenek na FLÁM FEST, který se uskuteční na zábřežském bazénu v sobotu 9. září. Stačí, když pošlete správnou odpověď na soutěžní otázku a budete mít špetku štěstí při losování. Příští týden zveřejníme jména pěti šťastlivců, kteří půjdou na festival zadarmo.

Soutěžní otázka:

Kolikátý ročník Flám festu se letos uskuteční?

A) druhý
B) čtvrtý
C) šestý

Odpovědi posílejte do čtvrtka jako SMS ve tvaru ODPOVĚĎ, JMÉNO, BYDLIŠTĚ na číslo 605 854 541. (Cena jedné SMS odpovídá standardní textové zprávě dle ceníku vašeho tarifu.)


VYHODNOCENÍ

Vstupenku na novou animovanou komedii EMOJI VE FILMU, kterou promítá šumperské kino OKO až do 23. srpna, vyhráli Petra Jelínková z Nového Malína, Adéla Borseníková ze Sobotína a Daniel Poštulka ze Šumperka.
Blahopřejeme! Výhra na vás čeká v pokladně kina OKO Šumperk.