ZPRÁVY

Hana Šindlerová: „K nové marmeládě se musím projíst.“ROZHOVOR

21. října 2015, 11:00, Hana Písková
Hana Šindlerová: „K nové marmeládě se musím projíst.“ Velké Losiny - Velké Losiny navštívila před nedávnem i se svou rodinou žena, která založila v hlavním městě Marmeládovnu. Jmenuje se Hana Šindlerová a její příběh už mnozí znají. Své marmelády začala vařit v období, kdy od ní odešel životní partner a ona zůstala sama s malým dítětem a současně před porodem dítěte druhého. Coby samoživitelka pak nemohla najít práci, a tak se marmeládám začala věnovat jako nové profesi. Dnes už jsou její Marmelády s příběhem známé a spolu se svou rodinou stále experimentuje a tvoří nové lahodné kombinace nejen ovocných, ale i kořeněných či čajových chutí.

 Většinou jsme zvyklí, že takzvané farmářské trhy zaplaví svými výpěstky a výrobky lidé z venkova. Vy tvoříte své marmelády opravdu přímo v Praze?
Je pravda, že málokdo věří, že i v Praze může vzniknout skvělá marmeláda. Já jsem Pražačka, narodila jsem se v Praze, ale je pravda, že už v dětství jsem vyrůstala v prostředí, kde se pořád něco vařilo, zavařovalo, vyráběly se domácí šťávy a džemy. To mě určitě také ovlivnilo, abych se věnovala takové profesi.

Každého napadne, že ovoce musíte dovážet a všechno se pak prodražuje. Jak to u vás vlastně funguje?
I ve Středočeském kraji je spousta dobrých farmářů a pěstitelů, máme už takové ty ověřené, se kterými spolupracujeme. Bereme často ovoce v bio kvalitě. Marmelády ale opravdu vznikají přímo v Praze.

Do výroby marmelád jste se vrhla až v době životní krize, nebo jste je běžně vařila už předtím?
Celý můj život je ovlivněn láskou k jídlu a k vaření, bez toho by to nešlo, ale je pravda, že impuls, abych se tomu věnovala intenzivně, bylo to moje nešťastné období, a také to, že jsem se vrátila ze zahraničí a byla jsem zklamaná, jaké potraviny se tady na pultech českých supermarketů zákazníkovi nabízejí. V tu chvíli jsem si řekla, že přece nemůžu dětem koupit marmeládu nebo džem, který se sice jmenuje jahodový, ale s jahodou to moc společného nemá.

Pořád mluvíme o marmeládě, ale na vašich sklenicích je většinou napsáno džem. Můžete to vysvětlit?
Správně z legislativního hlediska musím používat slovo džem. Mně se ale víc líbí slovo marmeláda, takže ho slovně používám častěji. Podle pravidel se marmeládou může nazývat pouze výrobek z citrusových plodů. Všechno ostatní je džem a pak se to ještě rozlišuje podle toho, jaký má výrobek procentuálně obsah ovoce a zda tam jsou kousky ovoce, nebo ne. Ale ten úplně základní rozdíl je to, že marmeláda je z citrusových plodů.

Nabízíte českou klasiku, ale i různé exotické chutě. Jak vznikají nové recepty?
Je to proces. Člověk se k nim musí projíst. Jsem ovlivněná cestováním, chutí cizokrajných kuchyní, a zkouším. Ne vždy se to povede. Hledala jsem například vhodné ovoce pro zelený čaj matcha a povedlo se mi to s českou klasikou – angreštem. A byla jsem opravdu překvapená. Myslím, že dnes už i konzervativnější zákazníci dokážou ocenit chuť kyselého angreštu ve spojení s nahořklým nejkvalitnějším japonským čajem.

Spousta kuchařů tvrdí, že při vaření nemůže pořád ochutnávat a že často to, co uvaří, ani nejedí. Jak je to s vámi?
Musím hodně ochutnávat. Každá várka ovoce chutná jinak, je jinak sladká, takže marmelády ochutnávám, ale především zatepla. O víkendu se snažím s dětmi bohatě posnídat, protože během týdne je to hektické. Užíváme si chleba i palačinky s marmeládou. A pořád nám to chutná.

Svým příběhem jste vzorem pro mnohé ženy, které sní o tom, že by podnikaly, ale často se rozjezdu velmi bojí. Jak se začínalo ženě samoživitelce?
Zvládla jsem to, ale přiznávám, že to bylo hodně náročné a stále to náročné je. Doufám, že mám tři nejhorší roky za sebou. Rozdělit čas mezi podnikání a rodinu je hodně složité, hlavně u drobných živnostníků, kde jste, jak já říkám, „firma já a já a já“. Na druhou stranu bych chtěla ženy podpořit, ať jdou do toho, ať to zkusí.

Máte pro ně nějaký návod?
Začínala jsem doma v kuchyni a teprve potom, když jsem zjistila, že moje džemy chutnají, že se zákazníci vracejí, teprve potom jsem si pronajala profesionální kuchyň. Dalším krokem bylo, že jsem si řekla, že vybuduji svoji marmeládovnu, ale postupně. Nepouštěla jsem se do nějakých velkých úvěrů a podobně. Toho bych se bála. V životní krizi mi ale v podstatě nic jiného nezbývalo, musela jsem s něčím začít. Nejdřív jsem rozesílala denně desítky životopisů, abych získala zaměstnání. Jako matka samoživitelka jsem neměla šanci a rodinu jsem musela nějak uživit.

Zažila jste okamžiky, kdy jste chtěla s podnikáním skončit?
Přiznám se, že jsem často plakala a říkala jsem si, že ty marmelády jsou sladké, a já je nesmím solit slzami. Pomohla mi rodina a moje okolí. Zažívala jsem ale okamžiky, kdy už jsem nemohla a nechtěla. Nakonec jsem vždycky musela zatnout zuby a jít dál. Taky jsem jednou zkolabovala a byla jsem čtrnáct dní v nemocnici. Teprve až v tu chvíli si člověk uvědomí, že musí zvolnit a někde ubrat, myslet víc na sebe a hlavně na ty děti.

Chystáte v marmeládách nějaké novinky?
To je pro mě těžká otázka. Já nevím, kdy něco vymyslím, kdy mě něco nadchne. Nedávno třeba vzniklo jablko se šafránem a růžovým pepřem. Není to klasický snídaňový džem, ale spíš delikatesa k sýrům a k vínu. Snažím se kopírovat sezónu ovoce, takže například když nastal čas bezinek a hrušek, vznikl výborný bezinkový džem s hruškou. Připravuji také něco pro předvánoční trh, to ale zatím neprozradím. V zimě se budeme chtít víc zahřát, takže ráda pracuji se skořicí, s alkoholem i čerstvým zázvorem. Nechte se překvapit.


Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.

Datum: 21.10.2015 17:25
Titulek: Nejlepší je šípková marmeláda.
Autor: Zavářka
59
Šípek rozpůlíme, vnitřní asbest s jadýrky odstraníme a ze zbyku uděláme klasickým postupem marmeládu. Chutnal to někdo, nebo to dokonce dělal? Podobná chuťovka je džem z rakytníku-ten není tak pracný, ale je vynikající.
Reagovat

DO KINA ZADARMO


Hrajte s REJEM o tři vstupenky na novou animovanou komedii EMOJI VE FILMU, kterou promítá šumperské kino OKO až do 23. srpna. Stačí, když pošlete správnou odpověď na soutěžní otázku a budete mít špetku štěstí při losování. Příští týden zveřejníme jména tří šťastlivců, kteří půjdou do kina zadarmo.

Soutěžní otázka:

Kde se odehrává děj animované komedie Emoji ve filmu?

A) uvnitř mobilního telefonu
B) uvnitř mrazáku na zmrzlinu
C) uvnitř lidského těla

Odpovědi posílejte do čtvrtka jako SMS ve tvaru ODPOVĚĎ, JMÉNO, BYDLIŠTĚ na číslo 605 854 541. (Cena jedné SMS odpovídá standardní textové zprávě dle ceníku vašeho tarifu.)


VYHODNOCENÍ

Vstupenku na hudební přehlídku REVIVAL INVAZE, která se uskuteční v pátek 25. srpna v Pavlínině dvoře v Šumperku, vyhráli Pavlína Lešovská ze Šumperka, Martina Hejduková z Velkých Losin, Radka Pospíšilová z Kolšova, Petr Fišer ze Šumperka a Edita Mederová z Rejhotic.
Blahopřejeme! Výhra na vás čeká v pokladně DK Šumperk.